Πληρώνουν έως και… 5.000 ευρώ για δίπλωμα οδήγησης
ΝΕΑ
Η απόκτηση άδειας οδήγησης δεν είναι πάντα και παντού μια απλή υπόθεση, αλλά χρειάζεται και πολλά χρήματα.
Στην ενωμένη Ευρώπη των πολλών όμως ταχυτήτων πολλά πράγματα έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών. Πράγματα που για πολλούς είναι προσιτά στον ευρύ κόσμο, αλλά για κάποιους είναι είδος πολυτελείας. Όπως για παράδειγμα η άδεια οδήγησης αυτοκινήτου.
WHAT CAR
Στη Γερμανία του 2025, η οδήγηση δεν είναι πλέον δικαίωμα, αλλά προνόμιο για τους λίγους που μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύλλογο Αυτοκίνησης (ADAC), η απόκτηση διπλώματος οδήγησης κοστίζει πλέον μεταξύ 2.500 και 3.500 ευρώ και σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και τις 5.000 ευρώ.
Για τη Βάρσα Ίερ, φοιτήτρια από την Ινδία που σπουδάζει στη Γερμανία, το δίπλωμα αποδείχθηκε οικονομικός και ψυχολογικός Γολγοθάς. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε σε φούρνο για να καλύψει τα έξοδα, δίνοντας πέντε φορές την πρακτική εξέταση. «Στη Γερμανία, η οδήγηση είναι προνόμιο», σχολιάζει.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους αλλοδαπούς. Ακόμα και για τους ντόπιους νέους, οι αυξανόμενες απαιτήσεις -τόσο οικονομικές όσο και εκπαιδευτικές- κάνουν το δίπλωμα όλο και πιο απρόσιτο. Η υποχρεωτική παρακολούθηση 14 θεωρητικών και 12 πρακτικών μαθημάτων, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος των σχολών οδήγησης, ανεβάζει σημαντικά τον τελικό λογαριασμό.

«Μεταναστεύουν» για να αποκτήσουν δίπλωμα
Παράλληλα, ορισμένοι εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις όπως η απόκτηση διπλώματος σε γειτονικές χώρες, με την Πολωνία να αποτελεί δημοφιλή προορισμό λόγω χαμηλότερου κόστους. Ωστόσο, οι κανονισμοί απαιτούν μόνιμη παραμονή στη χώρα για τουλάχιστον έξι μήνες, γεγονός που καθιστά αυτή τη λύση απρόσιτη για πολλούς.
Στο πολιτικό επίπεδο, η πίεση για αλλαγή αυξάνεται. Ο Φλόριαν Μίλερ της CDU επισημαίνει την ανάγκη για μια εκπαίδευση πιο ευέλικτη, οικονομικά προσβάσιμη και προσαρμοσμένη στις νέες προκλήσεις της κυκλοφορίας. Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση ψηφιακών προσομοιωτών, λύση που εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Γαλλία.
Ωστόσο, οι προσομοιωτές δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες, ιδιαίτερα σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, όπως η οδήγηση σε αυτοκινητοδρόμους ή τη νύχτα, προειδοποιούν ειδικοί όπως ο Κουρτ Μπάρτελς από την Ένωση Δασκάλων Οδήγησης.
Παρότι η Γερμανία διατηρεί υψηλά πρότυπα ασφαλείας, το κόστος φαίνεται να αποκλείει ολοένα και περισσότερους από το να τα φτάσουν. Το δίπλωμα μπορεί να είναι εμπεριστατωμένο —αλλά είναι πλέον και δυσπρόσιτο.