Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιο εμβληματικό πρωτότυπο της Ford κάηκε ολοσχερώς;

Ελλάδα 18:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιο εμβληματικό πρωτότυπο της Ford κάηκε ολοσχερώς;

ΝΕΑ

Ποιο εμβληματικό πρωτότυπο της Ford κάηκε ολοσχερώς;

ΝΕΑ

Το φετινό Pebble Beach Concours d’Elegance, έμελλε να είναι η τελευταία πράξη, για το εντυπωσιακό concept του 1979.

Advertisement
Advertisement

Δεν εξελίσσονται όλα ρόδινα σε λαμπερά events, όπως το καλοκαιρινό Pebble Beach Concours d’Elegance στις ΗΠΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, η κατάληξη ήταν ιδιαιτέρως οδυνηρή, μολονότι -ευτυχώς- δεν υπήρξε τραυματισμός ή περαιτέρω κίνδυνος για καμία ανθρώπινη ζωή.

Όταν, όμως, καταστρέφεται ένα κομμάτι της ιστορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οδύνη δικαιολογείται. Το Ford Probe I Ghia Concept παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 1979, μαγνητίζοντας τα βλέμματα με τη φουτουριστική του σχεδίαση, αποτέλεσμα της έμπνευσης του γνωστού οίκου Ghia στο Τορίνο.

Η Ford ισχυρίστηκε ότι -χάρη στο σφηνοειδές σχήμα του και τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου- ο συντελεστής  οπισθέλκουσας ήταν μόλις 0,25 Cd! Δεν ξεχώριζε, όμως, μόνο απ’ αυτό, αλλά και από άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, όπως και τα καλύμματα των πίσω τροχών, το τεράστιο πίσω γυάλινο περίβλημα και το υπέροχο εσωτερικό, διακοσμημένο σε καφέ δέρμα με κόκκινα υφασμάτινα καθίσματα.

Advertisement
Advertisement

Η ιδέα της Ford δεν ήταν απλώς μπροστά από την εποχή της όσον αφορά στη σχεδίαση, αλλά η καμπίνα ήταν επίσης πολύ προηγμένη, με διακόπτες ευαίσθητους στην αφή, σύστημα ανάφλεξης με κάρτα-κλειδί και ηλεκτρονικό σύστημα ψυχαγωγίας.

Αυτό, λοιπόν, το υπέροχο πρωτότυπο, που τα τελευταία 20 χρόνια ανήκει στην The Scott Grundfor Company, καταστράφηκε την περασμένη Κυριακή, επιστρέφοντας από το Pebble Beach!

Ένας διερχόμενος οδηγός έκανε σήμα στον οδηγός του φορτηγού της εταιρείας που ρυμουλκούσε το concept, ότι έβγαιναν καπνοί από το πίσω μέρος του τρέιλερ. Ο τελευταίος αντέδρασε άμεσα και σωστά, αποσύνδεσε το τρέιλερ από το ρυμουλκό και προσπάθησε, με τα μέσα που διέθετε να περιορίσει την πυρκαγιά, έχοντας νωρίτερα καλέσει την πυροσβεστική.

Advertisement

Δυστυχώς, όταν έφτασαν στο σημείο οι πυροσβέστες, ήταν πλέον αργά για το εμβληματικό Ford Probe I Ghia Concept, το οποίο δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγής, αλλά άφησε ένα αποτύπωμα πολύ μπροστά από την εποχή του. Τα αίτια της πυρκαγιάς, παραμένουν άγνωστα και διενεργείται έρευνα.