Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιες είναι οι Ερινύες που πιάνουν τα 6.000 χλμ./ώρα;

Ελλάδα 0:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιες είναι οι Ερινύες που πιάνουν τα 6.000 χλμ./ώρα;

ΝΕΑ

Ποιες είναι οι Ερινύες που πιάνουν τα 6.000 χλμ./ώρα;

ΝΕΑ

Οι Αμερικανοί εξελίσσουν τα υπερηχητικά μέσα του μέλλοντος δανειζόμενοι ονόματα από την Αρχαία Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

Η Kratos Defense and Security Solutions, ένας αμυντικός εργολάβος με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε την επιτυχή πρώτη πτήση του υπερηχητικού οχήματος δοκιμών της, του Erinyes.

Το όχημα αυτό, που πήρε το όνομά του από τις ελληνικές θεές της εκδίκησης, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην υπερηχητική τεχνολογία, ικανή να αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα Mach 5 ή τα 6.173 χλμ/ώρα.

Η ανάπτυξη του Erinyes αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Kratos στην υπερηχητική τεχνολογία, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τον κινητήρα Zeus, έναν πυραυλοκινητήρα διαμέτρου 32,5 ιντσών, ο οποίος επί του παρόντος υποβάλλεται σε δυναμικές δοκιμές.

Advertisement
Advertisement

Ο κινητήρας Zeus έχει σχεδιαστεί για την προώθηση οχημάτων σε υπερηχητικές ταχύτητες, ανοίγοντας νέους δρόμους για στρατιωτικές και ερευνητικές εφαρμογές.

Το Erinyes, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2021, παραμένει καλυμμένο με μυστικότητα, χωρίς να έχουν κυκλοφορήσει εικόνες ή λεπτομερείς προδιαγραφές.

Παρόλα αυτά, η Kratos μοιράστηκε ότι η πρώτη πτήση του οχήματος πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2024, από την εγκατάσταση πτήσης Wallops της NASA στη Βιρτζίνια.

Advertisement

Η δοκιμή αυτή, που ονομάστηκε Hypersonic Test Bed-1 (HTB-1), διεξήχθη σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (MDA) και το Κέντρο Πολέμου Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (NSWC).

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του, το Erinyes πραγματοποίησε πολλαπλά πειράματα για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα για την επικύρωση και αξιολόγηση διαφόρων υπερηχητικών τεχνολογιών.

Advertisement

Οι λεπτομέρειες αυτών των πειραμάτων παραμένουν αδιευκρίνιστες, αναδεικνύοντας τον άκρως απόρρητο χαρακτήρα του έργου.

Μετά από αυτή την επιτυχημένη δοκιμή, το Erinyes έχει προγραμματιστεί για πρόσθετες πτήσεις, καθεμία από τις οποίες θα μεταφέρει νέα σύνολα πειραμάτων για την περαιτέρω προώθηση της υπερηχητικής έρευνας.

Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με τις μελλοντικές δοκιμές παραμένουν λιγοστές, το project αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη υπερηχητικών οχημάτων και τις πιθανές εφαρμογές τους στην άμυνα και την αεροδιαστημική.

Advertisement