Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιες ευρωπαϊκές εταιρείες ξεπέρασαν την Tesla;

Ελλάδα 9:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιες ευρωπαϊκές εταιρείες ξεπέρασαν την Tesla;

ΝΕΑ

Ποιες ευρωπαϊκές εταιρείες ξεπέρασαν την Tesla;

ΝΕΑ

Σε μια περίοδο όπου, ως γνωστόν, οι ταξινομήσεις των νέων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνονται στην ευρωπαϊκή αγορά, κάποιες εταιρείες εξακολουθούν να διατηρούν έναν ικανοποιητικό αριθμό πωλήσεων.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτροκίνητων επί ευρωπαϊκού εδάφους, το πρώτο τετράμηνο του έτους η γενικότερη τάση είναι φθίνουσα σε σχέση με αυτές του ίδιου χρονικού διαστήματος πέρυσι.

Παρά τη συγκεκριμένη γενική καταγραφή για τη διαμορφούμενη εικόνα της αγοράς, τα δεδομένα είναι διαφορετικά για κάποιες εταιρείες όπως η BMW και η Volvo. Ως γνωστόν, οι δύο εταιρείες έχουν δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Ιδίως η δεύτερη πλέον υπάρχει μόνο γι’ αυτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων που έγιναν γνωστά, η πρόσφατη ένταξη του Volvo EX30 στην αγορά της Ευρώπης ήταν επιτυχημένη. Τον Απρίλιο (τρέχοντος έτους) πουλήθηκαν 22.023 μονάδες του, αριθμός ο οποίος είναι περίπου ο μισός από τις συνολικά 49.333 πωλήσεις πολυτελών αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων, πάντα για τον συγκριμένο μήνα.

Advertisement
Advertisement

Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα της BMW είχαν καλή εμπορική πορεία τον Απρίλιο στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναλυτικότερα, η γερμανική εταιρεία είχε τρία μοντέλα της στην πρώτη δεκάδα των πωλήσεων στην κατηγορία. Συγκεκριμένα η i4 ήταν στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, η iX1 στην τέταρτη θέση και η iX στη δέκατη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των πωλήσεων, το πρώτο τετράμηνο του 2024 οι πωλήσεις των πολυτελών αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με αυτές του ίδιου περυσινού χρονικού διαστήματος.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Dataforce GmbH -και αντιστοιχούν στο 98% των συνολικών του Απριλίου- τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα τέσσερα κράτη που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) πουλήθηκαν 181.894 μονάδες πολυτελών αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων που δεν ανήκουν στην πολυτελή κατηγορία, στο πρώτο τετράμηνο του έτους έφτασαν τις 409.806 μονάδες, συνολικά. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μείωση κατά 3,4% συγκριτικά με αυτές του ίδιου χρονικού διαστήματος του 2023.

Να σημειώσουμε ότι -βάσει των στοιχείων της Dataforce- το δημοφιλέστερο σε πωλήσεις μοντέλο της Tesla τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους είναι το Model Y. Αυτό κατετάγη στην όγδοη θέση της σχετική λίστας πωλήσεων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ τον Απρίλιο βρέθηκε μόλις στην 26η θέση της σχετικής λίστας για τον εν λόγω μήνα.

Advertisement

Τέλος, από τα στοιχεία των πωλήσεων καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις των Plugin Hybrid μοντέλων, τόσο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 όσο και εντός του Απριλίου.