Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά και υβριδικά στην Ευρώπη;

Ελλάδα 3:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά και υβριδικά στην Ευρώπη;

ΝΕΑ

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά και υβριδικά στην Ευρώπη;

ΝΕΑ

Η έρευνα της JATO Dynamics, καταγράφει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το Μάιο του 2024.

Advertisement
Advertisement

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έτοιμη να επιβάλει τους νέους -τιμωρητικού χαρακτήρα- δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών οχημάτων, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι δύο στα πέντε από τα EV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, είναι κινεζικής προέλευσης.

Εξετάζοντας τα στοιχεία για τον Μάιο του 2024, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κινεζικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 19% των πωλήσεων EV, αύξηση 6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Από την άλλη, εστιάζοντας στις στάσιμες πωλήσεις ηλεκτρικών και στις σταθερά ανοδικές των Plug-in υβριδικών μοντέλων, τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η επιμονή των Ευρωπαίων καταναλωτών (παρά τη συνολική πτώση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) στην Tesla και σε παραδοσιακές δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου, λαμβάνοντας υπόψη -βέβαια- ότι η Volvo ανήκει στην Geely.

Advertisement
Advertisement

Η υπενθύμιση είναι σημαντική, γιατί το Volvo XC60 είναι το πιο δημοφιλές Plug-In υβριδικό, με 5.457 πωλήσεις και αύξηση της τάξεως του 42%, σε σχέση με τον Μάιο του 2023! Αφήνοντας πίσω του, τη BMW X1, με 3.079 πωλήσεις και αύξηση +29%, σε σχέση με πέρσι.

Το μοντέλο που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις, είναι το CUPRA Formentor, με 3.030 μονάδες και εκτόξευση +88%, από το αντίστοιχο περσινό μερίδιό του στην αγορά. Βάσει των στοιχείων της Jato Dynamics, η εντυπωσιακή εμπορική του μοντέλου της ισπανικής μάρκας, καταγράφεται πριν την έλευση της ανανεωμένης έκδοσής του.

Η κλασική Tesla

Advertisement

Στην αντίστοιχη κατάταξη με τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, η κορυφή δείχνει να είναι… μόνιμα καπαρωμένη από την Tesla, παρά τα διαρκή προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία,

Το Model Y, παρά την πτώση της τάξεως του 46% σε σχέση με το Μάιο του 2023, κατέγραψε συνολικά 11.662 πωλήσεις και διατηρεί τα σκήπτρα του best-seller ηλεκτρικού.

Advertisement

Αντίστοιχα το Model 3, σημείωσε άνοδο 25% και με 7.754 πωλήσεις ισοβάθμησε στη 2η θέση με το νέο Volvo EX30, το οποίο δείχνει από τους πρώτους μήνες της εμπορικής του διαδρομής, ότι έχει κερδίσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ενώ σταθερές αξίες, παρά μια μικρή κάμψη, παραμένουν τα VW ID.4 και ID.3.