Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια είναι η χώρα της Ευρώπης που πωλούνται μόνο ηλεκτρικά;

Ελλάδα 17:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια είναι η χώρα της Ευρώπης που πωλούνται μόνο ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Ποια είναι η χώρα της Ευρώπης που πωλούνται μόνο ηλεκτρικά;

ΝΕΑ

Με ποσοστό 94% στις νέες πωλήσεις, τα ηλεκτρικά έχουν γίνει η αποκλειστική επιλογή των κατοίκων.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί στην υπόλοιπη Ευρώπη τα ηλεκτρικά να περνούν δύσκολες ημέρες, υπάρχει όμως μία χώρα στην οποία τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν γίνει σχεδόν η μόνη επιλογή.

Η Νορβηγία σημείωσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ με τα ηλεκτρικά οχήματα να αντιπροσωπεύουν το 94% του συνόλου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων τον Αύγουστο του 2024.

Αυτό το ορόσημο εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της Νορβηγίας ως παγκόσμιου ηγέτη στην υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι σήμερα, τα ηλεκτρικά έχουν κατακτήσει το 87% της συνολικής αγοράς αυτοκινήτων στη χώρα, με το Tesla Model Y να ηγείται ως το όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 19% του συνόλου των πωλήσεων.

Άλλα δημοφιλή μοντέλα EV περιλαμβάνουν το Volvo EX30, το Skoda Enyaq, το Volkswagen ID.4 και το Audi Q4 e-tron.

Η ευρεία υιοθέτηση των EV στη Νορβηγία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα γενναιόδωρα κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση.

Advertisement

Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν απαλλαγές από τους φόρους εκπομπών και τον ΦΠΑ, μαζί με σημαντικές μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας, στα διόδια και στα τέλη στάθμευσης.

Η δέσμευση της χώρας για τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών αντικατοπτρίζεται στον φιλόδοξο στόχο της να είναι το 100% όλων των νέων αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών έως το 2025.

Advertisement

Η επιτυχία της Νορβηγίας στην υιοθέτηση των EV έρχεται σε έντονη αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών έχουν σημειώσει πτώση.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2024, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία μειώθηκαν κατά 10,8% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ρεκόρ μεριδίου αγοράς EV της Νορβηγίας υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της και χρησιμεύει ως πρότυπο για άλλα έθνη που στοχεύουν στην επιτάχυνση της μετάβασης στην ηλεκτρική κινητικότητα.

Advertisement