Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα BMW X5 (+video)

Ελλάδα 12:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα BMW X5 (+video)

ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα BMW X5 (+video)

ΝΕΑ

Πριν από 25 χρόνια η BMW παρουσίασε την X5, ένα μοντέλο της το οποίο έμελλε να δημιουργήσει ένα νέο εμπορικό κεφάλαιο στην εταιρεία. Πλέον, αναμένουμε την καινούργια γενιά της.

Advertisement
Advertisement

Στην BMW, συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό τις δοκιμές εξέλιξης και της νέας X5 η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2025. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πέμπτη κατά σειρά γενιά της θα είναι πιο σύγχρονη τεχνολογικά αλλά και αισθητικά.

Τα πρωτότυπα με οποία πραγματοποιούνται οι δοκιμές εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Μονάχου, δηλαδή εκεί όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Από τα έντονα καμουφλαρισμένα οχήματα είναι ευδιάκριτα μόνο το γενικό περίγραμμα του αμαξώματος, το γενικό περίγραμμα των προφυλακτήρων, όπως και αυτό των φώτων, κυρίως των εμπρός.

Advertisement
Advertisement

Τα τελευταία φαίνεται να εκτείνονται περισσότερο προς τη μάσκα η οποία έχει μια μικρότερων διαστάσεων γρίλια από αυτή στο υπάρχον μοντέλο. Αυτό συνεπάγεται ότι και τα κλασικά «νεφρά» -το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας BMW- θα είναι μικρότερα, συγκριτικά.

Από τα παραπάνω, κάποιος μπορεί να αναγνωρίζει κοινά στοιχεία με το πρωτότυπο Vision Neue Klasse X (φωτογραφίες), το αμιγώς ηλεκτροκίνητο το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο (τρέχοντος έτους).

Η γενικότερη αισθητική της καινούργιας X5 θα είναι τέτοια που να μπορεί να πληροί τα δεδομένα και για την iX5, την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση στην οποία θα είναι διαθέσιμο το νέο μοντέλο.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά στις εκδόσεις με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα δεδομένα για την καινούργια X5 είναι σαφή, καθώς θα διατίθεται με την παρούσα γκάμα τους. Φυσικά, θα έχουν αναβαθμιστεί ώστε να είναι πιο αποδοτικοί και να καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο συγκριτικά με τώρα. Αυτοί θα διατίθεται και με σύστημα Plug-in Hybrid.

Το θέμα που δημιουργεί απορίες έχει να κάνει με την ύπαρξη δύο μικρών θυρών στα πλαϊνά των πρωτoτύπων της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης του νέου πολυτελούς SUV της BMW. Λογικά, θα έπρεπε να υπάρχει μόνο ένα πορτάκι στο μέρος όπου είναι η υποδοχή για την τοποθέτηση του καλωδίου φόρτισης στο όχημα.

Advertisement

Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν δύο είναι κάτι ασυνήθιστο. Οι υποθέσεις που γίνονται περιλαμβάνουν και το σενάριο να πειραματίζονται οι άνθρωποι της BMW και με τη χρήση πεπιεσμένου υδρογόνου, δηλαδή τα ηλεκτροκίνητα πρωτότυπα να έχουν κυψέλες καυσίμου.

Τα στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι συμπεριλαμβάνουν τις κυψέλες καυσίμου στις τεχνολογίες που θα ήθελαν να υπάρχουν στα μοντέλα τους, τουλάχιστον στα μεγαλύτερων διαστάσεων. Άλλωστε, εταιρεία έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με τη χρήση του υδρογόνου ήδη από τη δεκαετία του 1970, χρησιμοποιώντας το ως εναλλακτικό καύσιμο στον κινητήρα της 520h (1979).

Από το 2023, η BΜW κάνει δοκιμές εξέλιξης σε μια αμιγώς ηλεκτρική X5 της παρούσας γενιάς με κυψέλες καυσίμου αποσκοπώντας στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Advertisement

Τέλος, κάποια από τα πρωτότυπα έχουν τροχούς 22 ιντσών και στο σύστημα πέδησής τους υπάρχουν δαγκάνες με το μπλε χρώμα που έχουν τα αυτοκίνητα του τμήματος BMW M.