Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδική βοήθεια: Οι λόγοι που πρέπει να την έχεις

Ελλάδα 15:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδική βοήθεια: Οι λόγοι που πρέπει να την έχεις

ΝΕΑ

Οδική βοήθεια: Οι λόγοι που πρέπει να την έχεις

ΝΕΑ

Δεν μπορεί ποτέ να λείπει από το ασφαλιστήριο του οχήματός σου. Γιατί είναι δεδομένο ότι θα έρθει η ώρα να την καλέσεις.

Advertisement
Advertisement

Όσο τυπικός κι αν είναι ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, γνωρίζει ότι στο κινητό του ή στο ντουλαπάκι του συνοδηγού (εάν δεν τον έχει αποθηκεύσει), υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός, που μοιάζει… με πεπρωμένο!

Θα χρειαστεί να τον καλέσει και συνήθως αυτό συμβαίνει στις πιο… άκυρες χρονικές στιγμές. Οι μαθηματικές πιθανότητες ορίζουν ότι κανείς δεν γλιτώνει από την κλήση στην οδική βοήθεια και ευτυχώς, δηλαδή, που υπάρχει στο ασφαλιστήριο, για να βγάλει τον ιδιοκτήτη από την άβολη στιγμή, που το όχημά του ακινητοποιείται στη μέση του δρόμου ή αποτυγχάνει ακόμα και να εκκινήσει.

Ο γερασμένος στόλος

Advertisement
Advertisement

Έχουμε αναφερθεί με εκτενή αρθρογραφία στο newsauto, για τη δραματική θέση της Ελλάδας, στο δείκτη της ΕΕ, σε ό,τι αφορά στην παλαιότητα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι αριθμοί μας επιβεβαιώνουν. Κάθε χρόνο το ποσοστό, βάσει των στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών, κλήσεων που σχετίζονται με μηχανικές βλάβες, αυξάνεται σημαντικά. Το 58% του 2022, έγινε 63% το 2023, αύξηση που αποδίδεται στην ηλικιακ΄λη επιβάρυνση των οχημάτων.

Ενδεικτικά, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι: οι κλήσεις αφορούσαν οχήματα έως 5 ετών, η μηχανική βλάβη ήταν η αιτία για το 44%. Το ποσοστό αυτό έγινε 58% στα οχήματα 6-15 ετών, 66% στα οχήματα 16-25 ετών, 72% στις ηλικίες 26-30 ετών και τερμάτισε στο 83% στα οχήματα άνω των 30 ετών.

Advertisement

Άλλοι λόγοι

Αντίστροφη είναι η εξέλιξη των κλήσεων για λάστιχο: Από 20% στα καινούργια οχήματα γίνεται 12% στις ηλικίες 6-15 ετών και στη συνέχεια μονοψήφιο: 8% στα οχήματα 16-25 ετών, 6% στις ηλικίες 26-30 και 5,5% στα άνω των 30 ετών.

Advertisement

Αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας του οχήματος είναι και η πορεία των κλήσεων για μπαταρία. Από 33% στα καινούργια οχήματα έως 5ετίας γίνεται 28% και μετά 24%. Τελικά διαμορφώνεται στο 19% στα οχήματα ηλικίας 26-30 ετών και 11% στα άνω των 30.

Ακολουθούν στην ουρά των κλήσεων οδικής βοήθειας άλλοι λόγοι (1%), η περίπτωση ένα όχημα να χρειαστεί ανάσυρση και επαναφορά στον δρόμο (0,55%) και η περίπτωση να μείνει από καύσιμα (0,45%).