Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδήγηση σε τουριστικούς προορισμούς: Τα μάτια μας δεκατέσσερα!

Ελλάδα 13:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδήγηση σε τουριστικούς προορισμούς: Τα μάτια μας δεκατέσσερα!

ΝΕΑ

Οδήγηση σε τουριστικούς προορισμούς: Τα μάτια μας δεκατέσσερα!

ΝΕΑ

Πώς μπορεί η πολυαναμενόμενη καλοκαιρινή απόδραση να αποδειχθεί μια πραγματικά επικίνδυνη αποστολή, αλλά όχι με πρωταγωνιστή τον… Τομ Κρουζ.

Advertisement
Advertisement

Η αντίστροφη μέτρηση για όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές τους, σε κάποιο από τα υπέροχα νησιά ή σε άλλο θέρετρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει αρχίσει.

Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας, που ήδη κάνουν χρήση της άδειάς τους και βρίσκονται στον τόπο που έχουν επιλέξει. Όλα καλά μέχρι εδώ… Γιατί οι περισσότεροι θα έχουν να αφηγηθούν τουλάχιστον μία δυσάρεστη έως και τρομακτική εμπειρία, οδηγώντας σε κάποιον από τους προαναφερθέντες υπέροχους τουριστικούς προορισμούς.

Φταίει η θερινή χαλάρωση; Η δεδομένη έλλειψη οδηγικής κουλτούρας και παιδείας; Οι καταχρήσεις, κυρίως στην κατανάλωση αλκοόλ, η γενικότερη αίσθηση ατιμωρησίας αρκετών ντόπιων, για τους οποίους ισχύει ένας άλλος… δικός του Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας; Ή μήπως η κακή αστυνόμευση και το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο;

Advertisement
Advertisement

Οι απαντήσεις αναζητούνται και μάλλον εντοπίζονται σε έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω αιτιών. Και αναμφίβολα, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους Έλληνες παραθεριστές. Το newsmoto κάνει μια εκτενή αναφορά στο φαινόμενο των ATV, τις γνωστές «γουρούνες». Το συμπαθέστατο αυτό όχημα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιλέγουν οι τουρίστες στα νησιά μπορεί να φαίνεται βολικό και προσιτό, αλλά κάθε άλλο παρά εύκολο είναι στην οδήγηση.

Μιλώντας γενικά για ενοικιαζόμενα μεταφορικά μέσα, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα, είτε για δίκυκλα, ένα ποσοστό αυτών είναι παλαιά, κακοσυντηρημένα και αυτό εν κατακλείδι επικίνδυνα για τον χειριστή τους, πολλώ δε μάλλον, όταν καλείται να οδηγήσει σε άγνωστα, γι’ αυτόν μέρη.

Η κάκιστη κατάσταση των δρόμων, στα περισσότερα παραθεριστικά κέντρα και ιδίως στα νησιά, είναι μια σταθερή πηγή κινδύνου για τους οδηγούς, στην περίοδο τουριστικής αιχμής. Δρόμοι στενοί, συχνά κρημνώδεις, κακοτράχαλοι, με ελλιπή σήμανση και ανύπαρκτο φωτισμό, σχεδόν αναλλοίωτοι από τις μακρινές δεκαετίες κατασκευής τους.

Advertisement

Δεν είναι γενικευμένος κανόνας, αλλά η οδηγική συμπεριφορά των ντόπιων, δεν αποτελεί -δυστυχώς- και εξαίρεση, σε τέτοια μέρη. Ακολουθώντας ένα δικό τους πρωτόκολλο και αγνοώντας σηματοδότες, σήματα και προτεραιότητες, είναι ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες. Ορμώμενοι από αίσθηση αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας, όποια κι είναι η παράβαση.

Ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται και για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός-επισκέπτης, ενός τουριστικού μέρους. Και αφορά, βεβαίως, στην ασυνειδησία αυτών που πιάνουν το τιμόνι στα χέρια τους, μετά από γερή κατανάλωση αλκοόλ, όλες τις ώρες της ημέρας.

Advertisement

Οι αστυνομικοί έλεγχοι ειδικότερα στα πιο μικρά νησιά, είναι ελλιπείς, συνεπώς και το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Ξεκινώντας, λοιπόν, με το αυτοκίνητό σας, για να φτάσετε στον τελικό προορισμό των διακοπών, θα πρέπει πέραν των βασικών και απαραίτητων τεχνικών ελέγχων του δικού σας οχήματος, να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι ο οδηγός δεν χαλαρώνει ποτέ. Ούτε στις διακοπές του.