Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδήγηση και αλκοόλ: Πόσες ώρες χρειάζεται κάποιος για να… ξεμεθύσει;

Ελλάδα 3:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδήγηση και αλκοόλ: Πόσες ώρες χρειάζεται κάποιος για να… ξεμεθύσει;

ΝΕΑ

Οδήγηση και αλκοόλ: Πόσες ώρες χρειάζεται κάποιος για να… ξεμεθύσει;

ΝΕΑ

Μια έρευνα από τη Γερμανία, αναδεικνύει ότι η μέθη δεν είναι μια στιγμιαία ή παροδική κατάσταση, όπως μπορεί να πίστευαν κάποιοι.

Advertisement
Advertisement

Είναι αυτονόητο ή (για να ακριβολογούμε) θα έπρεπε να είναι, ότι κανένας λογικός άνθρωπος, δεν θα καθόταν μεθυσμένος στη θέση του οδηγού.

Όταν, όμως, κάποιος βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ και παρόλα αυτά γυρνά το κλειδί στη μίζα, πρέπει να γνωρίζει (και συνήθως το γνωρίζει, όσα σφηνάκια και έχει πιει…) ότι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο! Και αφού οι χρόνιες προσπάθειες, μέσω καμπάνιας και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την οδική ασφάλεια, δεν αποδίδουν, σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη χώρα μας, ο κλοιός θα σφίξει ακόμα περισσότερο για τους παραβάτες.

Υπάρχει, όμως και μια ακόμα σοβαρή διάσταση, την οποία πολλοί αγνοούν ή δε δίνουν την απαραίτητη σημασία. Η κατάσταση μέθης, δεν είναι κάτι το στιγμιαίο ή το παροδικό! Με απλούστερα λόγια και όπως αποδεικνύεται από τις επιστημονικές έρευνες, κάποιος που έχει υπερβεί τα όρια το προηγούμενο βράδυ ή ακόμα και το μεσημέρι, βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ και το επόμενο πρωινό.

Advertisement
Advertisement

Συνεπώς, παραμένει ένας δημόσιος κίνδυνος στο δρόμο! Όπως εξηγεί η έρευνα του γερμανικού TUV, δεν είναι ένα απλό hangover, αλλά η αδυναμία του ανθρώπινου οργανισμού να διασπάσει περισσότερο από  0,1 έως 0,15 χιλ./λτ αλκοόλ την ώρα, γεγονός που επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία… επιστροφής στην κανονικότητα.

Το αλκοόλ, εφόσον έχει προηγηθεί μεγάλη κατανάλωση, φτάνει στην ποσοστιαία κορύφωσή του στον οργανισμό, περίπου δύο ώρες μετά το τελευταίο ποτό, σύμφωνα με την έρευνα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι τα επίπεδα της νευροτοξίνης, για κάποιον που σταμάτησε να πίνει στις 2 τα ξημερώματα, δεν του επιτρέπουν να είναι σε θέση να οδηγήσει πριν από τις 12 το επόμενο μεσημέρι.

Advertisement

Για όποιον, άλλωστε, έχει υπερβεί  -έστω και μία φορά-τα όρια και χωρίς φυσικά να οδηγεί, η επόμενη μέρα από μια… γενναία κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, χαρακτηρίζεται από έντονο πονοκέφαλο, κακή διάθεση, μειωμένα αντανακλαστικά και ράθυμη κινητικότητα, στομαχικές διαταραχές και σε αρκετές των περιπτώσεων, μειωμένη όραση.