Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οδήγηση χωρίς να κοιτάτε τον δρόμο: Είστε έτοιμοι;

Ελλάδα 11:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδήγηση χωρίς να κοιτάτε τον δρόμο: Είστε έτοιμοι;

ΝΕΑ

Οδήγηση χωρίς να κοιτάτε τον δρόμο: Είστε έτοιμοι;

ΝΕΑ

Για πολλούς η αυτόνομη οδήγηση αργεί ακόμα. Υπάρχουν όμως εξελίξεις προς την σωστή κατεύθυνση.

Advertisement
Advertisement

Ο ανταγωνισμός για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης έχει ανάψει για τα καλά, με όλες τις μεγάλες εταιρείες να δίνουν το “παρών” σε αυτή τη μάχη με τα δικά τους συστήματα.

Η Ford στοχεύει στην αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 στα οχήματά της μέχρι το 2026. Επί του παρόντος, η Mercedes είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία με αυτόνομη τεχνολογία επιπέδου 3.

Το επίπεδο 3 αποτελεί ορόσημο, καθώς δεν απαιτεί πλέον την προσοχή του οδηγού στο δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Jim Farley, πιστεύει ότι η εταιρεία απέχει μόλις δύο χρόνια από το να επιτρέψει στους οδηγούς των οχημάτων που διαθέτουν BlueCruise να αποσπούν το βλέμμα τους από το δρόμο ενώ το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Farley δήλωσε ότι αυτό το επόμενο βήμα θα είναι τεράστιο για την εταιρεία, δηλώνοντας ότι η τεχνολογία είναι σχεδόν έτοιμη, καθώς ο ίδιος βλέπει μια ημερομηνία κυκλοφορίας κάπου γύρω στο 2026 για την επαναστατική τεχνολογία.

Ένα τέτοιο σύστημα θα ισοδυναμεί με αυτονομία επιπέδου 3, καθιστώντας τη Ford την πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που θα προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα σε οχήματα όπως τη Ford Mustang Mach-E.

Advertisement

Μόνο μία εταιρεία προσφέρει σήμερα σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 στα οχήματά της, και αυτή είναι η Mercedes, καθώς όλα τα υπόλοιπα φθάνουν μόνο μέχρι το επίπεδο 2, το οποίο απαιτούν τη συνεχή προσοχή του οδηγού στο δρόμο για να επέμβει αν χρειαστεί.

Το επίπεδο 3 σημαίνει ότι το όχημα δεν θα χρησιμοποιεί πλέον λογισμικό ανίχνευσης ματιών ή νεύματα στο τιμόνι για να διασφαλίσει ότι προσέχετε το δρόμο, επιτρέποντάς σας να εκτρέψετε την προσοχή σας σε εναλλακτικές εργασίες.

Advertisement

Το σύστημα Drive Pilot της Mercedes λειτουργεί αναλαμβάνοντας υπό όρους καθήκοντα οδήγησης του οχήματος σε ταχύτητες έως 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι καιρικές και οδικές συνθήκες είναι καλές και οδηγείτε σε συγκεκριμένους αυτοκινητόδρομους με συγκεκριμένη πυκνότητα κυκλοφορίας, μπορείτε να αφήσετε το όχημα να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της οδήγησης και να επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα.

Η Ford θέλει να βελτιωθεί, εξασφαλίζοντας ότι το σύστημά της θα μπορεί να λειτουργεί σε ταχύτητες έως και 120 χλμ/ώρα, καθιστώντας το χρήσιμο για όλους τους τύπους οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους.

Advertisement

Το σύστημα θα εξακολουθεί να απαιτεί καλό καιρό και ίσως συγκεκριμένες διαδρομές οδήγησης, αλλά θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.