Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Παππούς νίκησε το κράτος πανηγυρικά

Ελλάδα 5:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Παππούς νίκησε το κράτος πανηγυρικά

ΝΕΑ

Σε πολλές περιοχές, οι εικόνες από εργοτάξια που «προσπερνούν» σπίτια είναι ενδεικτικές ενός φαινομένου που δεν είναι καθόλου σπάνιο: της άρνησης ιδιοκτητών να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, παρά τις πιέσεις και τα υψηλά χρηματικά ποσά που τους προσφέρονται.

Advertisement
Advertisement

Το φαινόμενο αυτό, που πλέον έχει αποκτήσει και συγκεκριμένο όνομα — “nail houses” — αναδεικνύει τις εντάσεις ανάμεσα στην ατομική ιδιοκτησία και την ασυγκράτητη αναπτυξιακή μανία. Η φράση “nail house” χρησιμοποιείται στην Κίνα για να περιγράψει τα σπίτια που παραμένουν στη θέση τους σαν καρφιά — αρνούνται να ξεριζωθούν, ακόμα κι όταν γύρω τους τα πάντα κατεδαφίζονται ή αναδομούνται. Είναι μια μορφή αντίστασης που συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τους εργολάβους, τις τοπικές αρχές και την κρατική πολιτική για την αστικοποίηση.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο που έχει τις ρίζες του δεκαετίες πίσω. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, οι πολίτες δεν είχαν πλήρη δικαιώματα ιδιοκτησίας, γεγονός που διευκόλυνε τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών στο όνομα της ανάπτυξης. Ωστόσο, με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις των δεκαετιών του ’90 και του 2000, η ανάδειξη των ιδιωτών εργολάβων και η ασάφεια γύρω από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δημιούργησαν νέο σκηνικό — και συγκρούσεις.

Οι “nail houses” είναι συχνά σύμβολα αντίστασης απέναντι σε μια διαδικασία που καταγγέλλεται για διαφθορά, ανεπαρκή αποζημίωση και, όχι σπάνια, για εκφοβιστικές ή εξαναγκαστικές πρακτικές από πλευράς τοπικών αξιωματούχων και κατασκευαστικών εταιρειών.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά —και πρόσφατα— παραδείγματα είναι αυτό του Huang Ping, ενός ηλικιωμένου κατοίκου σε προάστιο της Chongqing. Παρά τις προσφορές για τρία διαφορετικά ακίνητα και αποζημίωση σχεδόν 200.000 ευρώ, ο ίδιος αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του. Οι αρχές, μην μπορώντας να τον πείσουν, κατασκεύασαν κυριολεκτικά τον νέο αυτοκινητόδρομο γύρω από την κατοικία του, μετατρέποντάς την σε ένα είδος νησίδας μέσα στο οδόστρωμα.

Ο Huang ζει πια με τον 11χρονο εγγονό του στο εναπομείναν σπίτι, το οποίο έχει γίνει viral στα κινεζικά social media ως σύμβολο πεισματικής επιμονής και δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Ωστόσο, ο ίδιος περνά συχνά χρόνο στο κέντρο της πόλης, μακριά από την εργοταξιακή όχληση.

Η «νίκη» του Huang δεν είναι μόνο προσωπική, αλλά και πολιτική. Σε μια χώρα όπου η κρατική επιρροή εξακολουθεί να είναι ισχυρή σε θέματα γης και ανάπτυξης, κάθε τέτοια περίπτωση προκαλεί αμηχανία και παράλληλα ανοίγει διάλογο για την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης των ατομικών δικαιωμάτων.

Advertisement

Το εμβληματικό «σπίτι με τα καρφιά» του Huang Ping είναι πλέον κάτι περισσότερο από μια ιδιοκτησία — είναι μια πράξη ανυπακοής που δείχνει ότι ακόμη και σε ένα κράτος με ισχυρές κεντρικές εξουσίες, η επιμονή ενός πολίτη μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.