Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Ο Γύρος των Θεών»: Ο Μπρούνο Σένα τιμά τον Άιρτον (+video)

Ελλάδα 9:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Ο Γύρος των Θεών»: Ο Μπρούνο Σένα τιμά τον Άιρτον (+video)

ΝΕΑ

«Ο Γύρος των Θεών»: Ο Μπρούνο Σένα τιμά τον Άιρτον (+video)

ΝΕΑ

Η πίστα του Donington Park αποτέλεσε ένα ιστορικό πεδίο μάχης για τον θρυλικό Βραζιλιάνο οδηγό της F1. Σε σημείο που ο ανηψιός του θέλησε εκεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Advertisement
Advertisement

Πάνε πλέον πάνω από 30 χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα που ο Άιρτον Σένα άφησε την τελευταία του πνοή, στο Grand Prix του Σαν Μαρίνο. Έναν χρόνο νωρίτερα από τότε όμως, είχε σημειώσει μία ασύλληπτη επίδοση στο ευρωπαϊκό Grand Prix και στο Donington Park.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή στην ιστορία της Formula 1. Ο Σένα σημείωσε 1:18,029, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην πίστα του Leicestershire μέχρι και σήμερα.

Τώρα, ο ανηψιός του, Μπρούνο Σένα, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον θρύλο, έκανε έναν γρήγορο γύρο στο βρετανικό σιρκουί, οδηγώντας -τι άλλο- μία McLaren Senna.

Advertisement
Advertisement

Είναι το πιο πισταδόρικο μοντέλο της βρετανικής μάρκας και η παραγωγή του ήταν πολύ περιορισμένη, μεταξύ 2018 και 2019.

Ο λόγος που ο Μπρούνο Σένα και η McLaren προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση σχετίζεται με ό,τι πέτυχε ο Άιρτον τότε. Δεν ήταν μόνο η επίδοση-ρεκόρ, αλλά ο αγώνας που έκανε ο 33χρονος τότε οδηγός.

Παρότι εκκίνησε 5ος και με την πίστα βρεγμένη, ο Σένα «πέταξε» στον πρώτο γύρο και μέχρι το τέλος του είχε κατακτήσει την πρωτοπορία. Ο γύρος εκείνος έλαβε το προσωνύμιο «Ο γύρος των Θεών».

Advertisement

Γνωστός για τις μοναδικές του ικανότητες σε βροχερές συνθήκες, ο Άιρτον κέρδισε τον αγώνα με διαφορά 1:23 από τον 2ο, σε μία από τις πιο κυριαρχικές εμφανίσεις στην ιστορία της Formula 1.

Δεν μπορούσε λοιπόν ο ανηψιός του να μην τιμήσει ένα τόσο μοναδικό στο είδος του επίτευγμα, 30 χρόνια μετά τον χαμό του. Και το έκανε με το πιο κατάλληλο αυτοκίνητο παραγωγής.

Advertisement

Η McLaren Senna είναι ένα πολύ ξεχωριστό μηχανολογικό επίτευγμα. Ζυγίζει κάτι λιγότερο από 1,2 τόνους, έχει πλαίσιο Monocage III από ανθρακονήματα και το καλύτερο όλων, έναν 4λιτρο twin-turbo V8 με 800 ίππους απόδοση.

Φυσικά, το σύνολο συνδυάζεται με ένα πισταδόρικο αεροδυναμικό πακέτο, μαζί με φρένα που προέρχονται από κατηγορίες motorsport όπου τρέχει η McLaren.

Αν και δεν μπόρεσε να ματσάρει την επίδοση του θείου του, ο Μπρούνο Σένα έκανε μία πολύ τίμια προσπάθεια και σημείωσε 1:30,5. Γεγονός που σημαίνει ότι ανεπίσημα, η McLaren Senna κατέχει το ρεκόρ στη συγκεκριμένη πίστα ως το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής.

Advertisement

Σίγουρα, δεν υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι να τιμήσεις τη μνήμη του ίσως πιο αδικοχαμένου οδηγού αγώνων όλων των εποχών.