Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μετρό Αθήνας: Ποιες θα είναι οι επόμενες μεγάλες επεκτάσεις

Ελλάδα 1:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μετρό Αθήνας: Ποιες θα είναι οι επόμενες μεγάλες επεκτάσεις

ΝΕΑ

Μετρό Αθήνας: Ποιες θα είναι οι επόμενες μεγάλες επεκτάσεις

ΝΕΑ

Τα σχέδια για διεύρυνση του δικτύου της πρωτεύουσας, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα καλύψουν δύο πολύ σημαντικές περιοχές.

Advertisement
Advertisement

Στο Μετρό της Αθήνας να είναι σε εξέλιξη τα έργα για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, Άλσος Βεϊκου-Γουδή και να προχωρά ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον (Ανθούπολη-Άγιος Νικόλαος), όμως νέοι στόχοι για την επόμενη δεκαετία για την Ελληνικό Μετρό είναι δύο σημαντικές επεκτάσεις, αυτές προς Καλλιθέα και Μαρούσι.

Η πρώτη επέκταση που εξετάζεται είναι ο νέος κλάδος της γραμμής 1 του Μετρό, Θησείο-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Υπολογίζεται πως η ωρίμανση του έργου από την Ελληνικό Μετρό θα διαρκέσει περίπου δύο έτη.

Ο προϋπολογισμός του έργου έχει εκτιμηθεί σε 400 εκατ. ευρώ. Ο σταθμός ΘΗΣΕΙΟ θα είναι κοινός σταθμός για τις δύο γραμμές. Στη συνέχεια η νέα γραμμή θα κινείται υπόγεια σε όλη τη διαδρομή προς Καλλιθέα και έχουν χωροθετηθεί οι σταθμοί ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ, ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ, ΚΠΙΣΝ.

Advertisement
Advertisement

Το δεύτερο μεγάλο project, είναι μία ακόμα επέκταση της γραμμής 4. Η περίπτωση αυτή τη διεύρυνση της γραμμής που θα καλύψει την Λεωφόρο Κηφισίας, έναν από τους πλέον κορεσμένους κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσας.

Η επέκταση αυτή, εκτός από την κάλυψη της Λ.Κηφισίας μέχρι τη σύνδεση της με την Αττική Οδό, συνεχίζει βόρειο-δυτικά και μέσω Αμαρουσίου και Πεύκης, φτάνει στη Λυκόβρυση αρκετά κοντά στην Εθνική Οδό.

Αυτό το έργο κόστους 1,2 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει 10 υπόγειους σταθμούς: ΚΑΤΕΧΑΚΗ (σύνδεση με γραμμή 3), ΦΙΛΟΘΕΗ, ΦΑΡΟΣ, ΣΙΔΕΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ (σύνδεση με Προαστιακό Σιδηρόδρομο), ΟΤΕ, ΜΑΡΟΥΣΙ (σύνδεση με γραμμή 1), ΠΕΥΚΗ, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ.