ΝΕΑ

Mercedes-Benz EQA & EQB: Feature ready

Ελλάδα 18:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz EQA & EQB: Feature ready

ΝΕΑ

Mercedes-Benz EQA & EQB: Feature ready

ΝΕΑ

Η Mercedes-Benz δείχνει εμπράκτως ότι δεν επαναπαύεται στην πορεία της προς τον εξηλεκτρισμό, επικαιροποιώντας τις αμιγώς ηλεκτρικές EQA και EQB τόσο αισθητικά όσο και σε ό,τι αφορά την αύξηση της αυτονομίας και τον εμπλουτισμό του εξοπλισμού τους.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν οι εταιρείες που προσπαθούν να ακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση και υπάρχει και η Mercedeς-Benz που τις ορίζει. Με αυτή τη φιλοσοφία η luxury γερμανική εταιρεία προχώρησε σε καίριες βελτιώσεις των δύο ηλεκτρικών της SUV, την EQA και την EQB, οι οποίες γίνονται ακόμα ελκυστικές για όσους επιλέγουν για πρώτη φορά ηλεκτρικό όχημα, καθώς διαθέτουν ανανεωμένη εμφάνιση, σημαντικές αναβαθμίσεις της αποδοτικότητας των μπαταριών και των ηλεκτροκινητήρων τους και όλες τις σύγχρονες εξελίξεις όσον αφορά τη συνδεσιμότητα και τα συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας.

Η βασική σχεδιαστική αναβάθμιση και στα δύο εισαγωγικά ηλεκτρικά SUV της Mercedes-Benz έχει ως βασικό άξονα την ανασχεδιασμένη επιφάνεια Black Panel με μοτίβο αστεριών. Ετσι, τόσο η EQA όσο και η EQB εναρμονίζονται οπτικά με τα μεγαλύτερα μοντέλα της οικογένειας.

Μια φωτεινή λωρίδα συνδέει τα φώτα πορείας ημέρας των προβολέων, ενώ ο νέος προφυλακτήρας είναι πιο δυναμικός και τονίζει το πλάτος του μπροστινού τμήματος του αυτοκινήτου. Σχεδιαστικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί και στο μοτίβο των πίσω φωτιστικών σωμάτων. Στο εσωτερικό η ανανέωση περιλαμβάνει περιλαμβάνουν το τιμόνι νέας γενιάς με χειριστήρια αφής, καθώς και διάκοσμο σε καφέ ξύλο.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλο βάρος δόθηκε στην ολιστική βελτίωση της αποδοτικότητας των ηλεκτρικών συστημάτων πρόωσης και των δύο αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, με καίριες και πολύ στοχευμένες βελτιώσεις οι μηχανικοί της Mercedes-Benz μπόρεσαν να αυξήσουν την αυτονομία της EQA στα 560km, και στην EQB στα 536 km κατά WLTP. Για να επιτευχθεί αυτό το εντυπωσιακό νούμερο έχουν γίνει βελτιώσεις στην αεροδυναμική καθώς και σε όλες εκείνες τις λειτουργίες που καταναλώνουν ενέργεια.

Για παράδειγμα η οθόνη ή ο κλιματισμός, μπορούν να απενεργοποιούνται ή να περιορίζεται η λειτουργία τους προς όφελος της αυξημένης αυτονομίας, ενώ τοποθετούνται ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης. Επίσης και τα δύο ανανεωμένα μοντέλα διαθέτουν αντλία θερμότητας στον βασικό εξοπλισμό, η οποία χρησιμοποιεί τη θερμότητα που εκλύεται από το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης για τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας.

Με τη λειτουργία Plug&amp Charge της υπηρεσίας Mercedes me Charge, οι πελάτες μπορούν να φορτίζουν τις ανανεωμένες EQA και EQB ακόμα πιο άνετα: μετά τη σύνδεση του καλωδίου φόρτισης, η διαδικασία φόρτισης ξεκινά αυτόματα, χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετος έλεγχος ταυτότητας του πελάτη. Το όχημα κι ο σταθμός φόρτισης επικοινωνούν απευθείας μέσω του καλωδίου φόρτισης.

Advertisement

Στο πλαίσιο των αναβαθμίσεων έχει γίνει επίσης προσθήκη των λειτουργιών Sound Experiences που επιτρέπουν εξατομικευμένες ακουστικές ρυθμίσεις είναι γνώριμα από τα μεγαλύτερα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα της Mercedes-Benz, σε συνδυασμό με το προαιρετικό ηχοσύστημα surround Burmester.

Η διεπαφή των ανανεωμένων EQA και EQB με τους οδηγούς τους έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, αφού πλέον εξοπλίζονται με τη νέα γενιά MBUX. Όλες οι EQA και EQB διατίθενται πλέον από το εργοστάσιο με την κεντρική οθόνη αφής 10,25” και το πακέτο USB. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διεπαφή Zero Layer, χάρη στην οποία ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει κύλιση στα διάφορα υπομενού ούτε να δίνει εντολές.

Advertisement

Στο επάνω επίπεδο του οπτικού πεδίου προβάλλονται εφαρμογές που σχετίζονται με τις συνθήκες και το περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να συνδέουν το smartphone τους στο όχημα χωρίς καλώδιο μέσω Apple CarPlay ή Android Auto.

Ο επιλεγμένος πρόσθετος εξοπλισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων μέσω της ασύρματης τεχνολογίας over-the-air (OTA). Με την ενεργοποίηση των online υπηρεσιών στην εφαρμογή Mercedes me App, η έξυπνη φωνητική υποβοήθηση αποκτά ακόμα περισσότερες δυνατότητες διαλόγου και μάθησης.

Το σύστημα μαθαίνει σταδιακά τον οδηγό και «θυμάται» τις ρυθμίσεις ή τις διαδρομές που κάνει συνήθως. Στη συνέχεια, του προτείνει λειτουργίες infotainment, άνεσης και οχήματος που είναι προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις του και τις συνθήκες οδήγησης.

Advertisement

Εξίσου μεγάλη προσοχή έχει δοθεί και στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με βελτιωμένη τεχνολογία αισθητήρων, που περιλαμβάνει μια νέα κάμερα πολλαπλών λειτουργιών και μια νέα εφεδρική κάμερα.

Το προαιρετικό πακέτο υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνει επίσης βελτιωμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας λειτουργεί πλέον πιο άνετα επεμβαίνοντας στο τιμόνι αντί του ESP. Επίσης ο χειρισμός των συστημάτων στάθμευσης, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο MBUX, είναι πιο διαισθητικός και άμεσος.

Η νέα EQA είναι το μοντέλο που θα σε οδηγήσει πρώτο στον κόσμο των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων Mercedes-Benz. Η δυναμική της σχεδίαση αντικατοπτρίζει την απαράμιλλή οδηγική απόλαυση που μπορεί να προσφέρει. Πέρα από την κορυφαία ποιότητα κατασκευής και το αναβαθμισμένο επίπεδο εξοπλισμού η EQA προσφέρει επίσης άπλετους χώρους τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές τους.

Η νέα EQB εστιάζει περισσότερο στην πρακτικότητα και την εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων για τις μεταφορικές ανάγκες μίας μεγάλης οικογένειας. Με σχεδίαση που ξεχωρίζει για τις καθαρές γραμμές και την περιπετειώδη εμφάνιση, EQB είναι η κατάλληλη πρόταση για όσους χρειάζονται μεγάλους χώρους και έξυπνες λύσεις, αλλά παράλληλα θέλουν να απολαύσουν τις χαρές της ηλεκτροκίνησης. Παρότι συμπαγής σε διαστάσεις η EQΒ διαθέτει πληθωρικές χωροταξικές ικανότητες.

Το μεγάλο της μεταξόνιο εξασφαλίζει ένα ευρύχωρο εσωτερικό με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων διαμόρφωσης ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες κάθε χρήστη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μπορεί να επιλέξει μεταξύ 5θέσιας και 7θέσιας διάταξης.

Ο πρακτικός χαρακτήρας της EQB ενισχύεται περαιτέρω από τον μεγάλο και κανονικό σε σχήμα χώρο αποσκευών ο οποίος για την περίσταση φτάνει έως και τα 1.710 lt, καθώς και από τη δυνατότητα εξοπλισμού με έξυπνα συρόμενα πίσω καθίσματα που αυξομοιώνουν ανάλογα με τις ανάγκες τον χώρο επιβατών.

Σχετικά με τα συστήματα κίνησης, η γκάμα της EQB θα περιλαμβάνει τις EQB 250+, 300 4MATIC και 350 4MATIC. Η EQA θα συνεχίσει να προσφέρει βασική έκδοση, συγκεκριμένα τις EQA 250, 250+, 300 4MATIC και 350 4MATIC. Όλες οι εκδόσεις και των δύο μοντέλων θα υποστηρίζουν δυνατότητες φόρτισης έως 11 kW AC και 100 kW DC.

Μπορείτε τώρα αποκτήσετε τη νέα EQA από 42.950 ευρώ και τη νέα EQB από 49.450 ευρώ, με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»