Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μελόνι-Stellantis: Εντείνεται ο «ψυχρός πόλεμος»

Ελλάδα 12:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μελόνι-Stellantis: Εντείνεται ο «ψυχρός πόλεμος»

ΝΕΑ

Μελόνι-Stellantis: Εντείνεται ο «ψυχρός πόλεμος»

ΝΕΑ

Η ιταλική κυβέρνηση και η αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται ότι τραβάνε ακόμα περισσότερο, το ήδη τεντωμένο σχοινί στις σχέσεις τους.

Advertisement
Advertisement

Η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τον όμιλο Stellantis, ότι εάν δεν δεσμευτεί σταθερά για τη δημιουργία εγχώριας μονάδας παραγωγής μπαταριών, τα δημόσια κεφάλαια θα μεταφερθούν αλλού. Με απλούστερα λόγια, θα «κλείσει η κάνουλα» της κρατικής χρηματοδότησης.

Η Stellantis είχε υποσχεθεί να ιδρύσει ένα εργοστάσιο μπαταριών στην Ιταλία, μέσω της κοινοπραξίας ACC, στην οποία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής, μαζί με δύο άλλα gigafactories μπαταριών στην Ευρώπη. Ωστόσο, το αρχικό project μπήκε στο… ψυγείο, τους προηγούμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης διάσκεψης στην Ιταλία, ο υπουργός βιομηχανίας Adolfo Urso είπε ότι η Stellantis πρέπει να δεσμευτεί για το έργο, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει 370 εκατομμύρια ευρώ σε δημόσιους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Advertisement
Advertisement

«H Stellantis πρέπει να μας δώσει μια απάντηση και πρέπει να το κάνει σύντομα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μεταφέρουμε… κεφάλαια αλλού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτά τα κεφάλαια γιατί η Stellantis δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της», ήταν το τελεσίγραφο του Urso.

Η ACC ανήκει εν μέρει στη Mercedes-Benz και την TotalEnergies και επιβεβαιώνει το χρονοδιάγραμμά της για τη βιομηχανία και την κατασκευή αργότερα αυτό το έτος ή στις αρχές του 2025. Αρχικά αναμενόταν να ξεκινήσει τη λειτουργία της σε ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στο Termoli της Ιταλίας το 2026, αλλά επί του παρόντος δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.