Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Λουκέτο περιμένει τις περισσότερες κινεζικές εταιρείες

Ελλάδα 18:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Λουκέτο περιμένει τις περισσότερες κινεζικές εταιρείες

ΝΕΑ

Λουκέτο περιμένει τις περισσότερες κινεζικές εταιρείες

ΝΕΑ

Οι Κινέζοι φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστια.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Alixpartners, μόνο 19 από τις 137 σημερινές μάρκες ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα θα είναι κερδοφόρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος τιμών, ο οποίος συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς μεγάλοι παίκτες όπως η BYD και η Tesla προσπαθούν να ενισχύσουν την κυρίαρχη θέση τους.

Ο Stephen Dyer, διευθύνων σύμβουλος της Alixpartners στη Σαγκάη, σημείωσε ότι μεγάλοι παίκτες όπως η BYD, με τα σημαντικά μικτά περιθώρια κέρδους τους, μπορούν να αντέξουν περαιτέρω πόλεμο τιμών.

Advertisement
Advertisement

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η μέση τιμή πώλησης των αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκε κατά 13,4%, ωστόσο τα μέσα περιθώρια κέρδους των αυτοκινητοβιομηχανιών αυξήθηκαν στο 7,8% το 2023 από 6,3% το προηγούμενο έτος.

Η βελτίωση αυτή αποδίδεται σε μέτρα μείωσης του κόστους, συμπεριλαμβανομένης της συμπίεσης των προμηθευτών και της ταχείας εισαγωγής νέων μοντέλων.

Μέχρι το 2030, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προβλέπεται να κατέχουν το 33% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων και το 45% των πωλήσεων οχημάτων νέας ενέργειας, τα οποία περιλαμβάνουν ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα με μπαταρία.

Advertisement

Ωστόσο, η Alixpartners υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το μερίδιο της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων από 15% σε 12% λόγω της επιβολής πρόσθετων προσωρινών δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.