Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Λιγότερο πιστοί οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών

Ελλάδα 17:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Λιγότερο πιστοί οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Λιγότερο πιστοί οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Η ηλεκτροκίνηση αλλάζει πολλά από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Και οι εταιρείες βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα.

Advertisement
Advertisement

Μια πρόσφατη έρευνα της Adevinta αποκαλύπτει ότι η αφοσίωση στη μάρκα μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών αυτοκινήτων είναι μικρότερη για τα ηλεκτρικά οχήματα από ό,τι για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 5.000 ερωτηθέντες, δείχνει ότι το 28% είναι πιο πιθανό να αγοράσει ένα EV από μια νέα ή άγνωστη μάρκα σε σύγκριση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο από τις ίδιες μάρκες.

Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών αποτελεί ευκαιρία για νεοφυείς επιχειρήσεις και Κινέζους νεοεισερχόμενους με ανώτερη τεχνολογία να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η μετάβαση στα EV έχει εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού, μειώνοντας την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για συγκεκριμένα ηλεκτρικά οχήματα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα, ενώ το Volkswagen Golf έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα από τους καταναλωτές σε ποσοστό 52%, το αντίστοιχο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, το ID3, αναγνωρίζεται μόνο από το 28%.

Η Tesla ηγείται στην εικόνα της μάρκας ηλεκτρικών, με το 48% των ερωτηθέντων να την κατατάσσουν στην υψηλότερη θέση, ακολουθούμενη από τη Volkswagen και τη BMW με 26% η καθεμία.

Advertisement

Ωστόσο, οι νεότερες μάρκες που επικεντρώνονται στα ηλεκτρικά, όπως η Polestar και η BYD, έχουν πολύ χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα, με 11% και 9% αντίστοιχα.

Ο Ajay Bhatia, διευθύνων σύμβουλος της mobile.de και επικεφαλής του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου κινητικότητας της Adevinta, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τις καθιερωμένες ευρωπαϊκές μάρκες να εντείνουν τις προσπάθειες μάρκετινγκ για να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Advertisement

Επισημαίνει ότι οι νέες μάρκες, ιδίως από την Κίνα, θα μπορούσαν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μέσω ευρωπαϊκών συνεργασιών.

Παρά το άνοιγμα προς τις νέες μάρκες, η αξιοπιστία παραμένει σημαντική ανησυχία. Οι καθιερωμένες μάρκες όπως η Volkswagen, η BMW και η Tesla εξακολουθούν να θεωρούνται οι πιο αξιόπιστες, ενώ οι αναδυόμενες μάρκες όπως η Polestar, η MG και η BYD υστερούν σε εμπιστοσύνη.

Οι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να χάσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς εάν δεν βελτιώσουν τις προσφορές τους σε EV, καθώς οι καταναλωτές έλκονται όλο και περισσότερο από τα ανώτερα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις των νεότερων εμπορικών σημάτων όπως η Tesla και η BYD.

Advertisement