Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κρήτη: Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής

Ελλάδα 3:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κρήτη: Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής

ΝΕΑ

Κρήτη: Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής

ΝΕΑ

Στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα της δημιουργίας μέσων σταθερής τροχιά στο μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Advertisement
Advertisement

Την έναρξη συλλογής υπογραφών ξεκινά η Παγκρήτια Ανοικτή Επιτροπή που επιθυμεί την δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη. Η Επιτροπή είναι αρκετά δραστήρια και έχει ήδη κάνει αρκετά βήματα ενημέρωσης.

Πέρσι είχε παρουσιάσει την βασική της διεκδίκηση που είναι η δημιουργία ενός τρένου-τραμ που να συνδέει το Ηράκλειο με το υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Παράλληλα, μέσω του κοινοβουλίου πριν από 3 μήνες τέθηκε το θέμα στην μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια. Μακροπρόθεσμος στόχος της ΠΑΕΠ είναι μια συνολική πρόταση, που θα ενώνει τις μεγάλες πόλεις της βόρειας Κρήτης, η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου το 20% των επισκεπτών της χώρας μας ενώ και πληθυσμιακά δεν είναι αμελητέα.

Advertisement
Advertisement

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη, από τα Δημοτικά Συμβούλια των μεγαλύτερων πόλεων της Κρήτης. Δηλαδή, Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδος και Αγίου Νικολάου. Η βασική διεκδίκηση τέθηκε επί τάπητος και σε συνάντηση που είχαν τα μέλη της με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος είχε αναφέρει πως βλέπει θετικά την προοπτική δημιουργίας μέσου σταθερής τροχιάς αλλά και να εντάξει το ζήτημα ως υπό διερεύνηση στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Η ΠΑΕΠ σκοπεύει να προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης η οποία “θα καταγράψει όλα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την ανάγκη σύνδεσης του Καστελλίου με το Ηράκλειο με τρένο, το οποίο σημειώνεται ότι εκτός των άλλων θα αποφορτίσει τις μετακινήσεις των ΙΧ, θα ενισχύσει την ενδοδημοτική συγκοινωνία και θα συμβάλλει στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού”.