Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Κίνηση στη μεσαία λωρίδα: Η «αθώα» μάστιγα των ελληνικών δρόμων

Ελλάδα 2:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κίνηση στη μεσαία λωρίδα: Η «αθώα» μάστιγα των ελληνικών δρόμων

MIRROR

Για τους περισσότερους το πρόβλημα των ελληνικών δρόμων είναι στην αριστερή λωρίδα. Για όσους γνωρίζουν όμως η κατάληψη της μεσαίας λωρίδας με το «έτσι θέλω» είναι πιο ενοχλητική. Και εκτός των άλλων και παράνομη.

Advertisement
Advertisement

Για αρκετά χρόνια θεωρούσαμε ότι μία από τις πιο τριτοκοσμικές συνήθειες του Έλληνα οδηγού ήταν η αργή κίνηση στην αριστερή λωρίδα. Όμως με το πέρασμα των χρόνων και με την εξοικείωση της χρήσης των πολλών πλέον αυτοκινητοδρόμων, το πρόβλημα έχει μεταφερθεί μερικά μέτρα προς τα δεξιά.

Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους -και από τα πιο ενοχλητικά- είναι η αδικαιολόγητη παραμονή οχημάτων στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας. Εκεί δηλαδή που ο μέσος Έλληνας οδηγός περνάει το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού του, αδιαφορώντας για οτιδήποτε γίνεται γύρω του και αγνοώντας βασικούς κανόνες του ΚΟΚ.

Το σκηνικό γνωστό: δεκάδες οδηγοί, σε άδειο ή με αραιή κυκλοφορία δρόμο, επιλέγουν να οδηγούν μονίμως στο κέντρο, αγνοώντας τη δεξιά λωρίδα, ακόμη κι αν είναι εντελώς άδεια. Όποια προσπάθεια και αν γίνει για να τους πείσεις να κάνουν δεξιά πέφτει είτε σε βλέμματα απορίας («μα πηγαίνω κανονικά») είτε σε λογικές «εμένα έτσι μου αρέσει», με… γαλλική προφορά συνήθως.

Advertisement
Advertisement

Το ακόμα πιο δυσάρεστο είναι να βλέπεις να εφαρμόζουν αυτή την πρακτική επαγγελματίες οδηγοί με μεγάλα οχήματα, κυρίως λεωφορεία αλλά και φορτηγά, τα οποία προκαλούν μύρια όσα προβλήματα στους άλλους οδηγούς αλλά και την σωστή ροή της κίνησης.

Όμως, τι πραγματικά προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο; Ποιος έχει δικαίωμα να κινείται σε ποια λωρίδα και γιατί η κατάληψη της μεσαίας λωρίδας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οδική ασφάλεια και στη ροή της κυκλοφορίας;

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ισχύοντος ΚΟΚ (Νόμος 2696/1999, όπως ισχύει): «Σε δρόμο με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση, ο οδηγός οφείλει να κινείται στη δεξιότερη λωρίδα που είναι ελεύθερη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.»

Advertisement

Με απλά λόγια: Οδηγούμε δεξιά, χρησιμοποιούμε την μεσαία λωρίδα αποκλειστικά για προσπέραση, όταν ολοκληρώσουμε επιστρέφουμε και πάλι δεξιά. Τόσο απλά αλλά και τόσο δύσκολα όπως αποδεικνύεται για τον βολεψάκια μέσο Έλληνα οδηγό που δεν θέλει να του ταράσσει την ηρεμία το μπες-βγες στις λωρίδες.

Η λανθασμένη χρήση της μεσαίας λωρίδας έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Πρώτα απ’ όλα, όταν πολλοί οδηγοί καταλαμβάνουν άσκοπα τη μεσαία λωρίδα, αναγκάζουν άλλους να κάνουν επικίνδυνες εναλλαγές λωρίδων ή να προσπερνούν από αριστερά με υπερβολική ταχύτητα, ακόμα και όταν η δεξιά λωρίδα είναι άδεια.

Advertisement

Η συνύπαρξη αργών οχημάτων στη μεσαία λωρίδα με πιο γρήγορα οχήματα που έρχονται από πίσω αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, καθώς υποχρεώνει τους οδηγούς σε απότομες αλλαγές και φρεναρίσματα ή -κάτι που βλέπουμε συχνά στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους- προσπεράσεις από δεξιά, οι οποίες βεβαίως απαγορεύονται.

Το χειρότερο όμως είναι -και το διαπιστώσαμε πρόσφατα στα μποτιλιαρίσματα για την έξοδο του Πάσχα- ότι οι οδηγοί που κολλάνε στη μεσαία λωρίδα δημιουργούν τεχνητά “μπλοκαρίσματα” και μικρο-μποτιλιαρίσματα, ακόμη και σε δρόμους με χαμηλή κίνηση.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο εκνευρισμός του οδηγού που θέλει να περάσει αλλά υποχρεώνεται από τον «τεμπέλη της μεσαίας λωρίδας» να ανεβάσει κατά πολύ την ταχύτητά του στην αριστερή λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας.

Advertisement

Ή, να κάνει αυτό που όλοι βλέπουμε να εφαρμόζεται κατά κόρον: να περνάει από δεξιά, μιας και στην Ελλάδα, η άδεια δεξιά λωρίδα έχει καταντήσει και η εν τοις πράγμασι λωρίδα «ταχείας -και παράνομης- κυκλοφορίας».

Η χρήση της μεσαίας λωρίδας έχει λογική όταν στην δεξιά υπάρχουν φορτηγά ή αν υπάρχει μια σταθερή και αυξημένη ροή κίνησης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στην δεξιά λωρίδα.

Όσοι έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι ο σεβασμός της μεσαίας λωρίδας και της σωστής κατανομής της κυκλοφορίας είναι βασική αρχή της οδηγικής κουλτούρας.

Σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ελβετία, η υποχρέωση κίνησης στη δεξιά λωρίδα είναι απολύτως σεβαστή. Μάλιστα, η παραμονή στη μεσαία ή αριστερή λωρίδα χωρίς λόγο επιφέρει πρόστιμα και ποινές.

Στην Ελλάδα, το άρθρο 16 του ΚΟΚ προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 80€ για άσκοπη κίνηση σε λάθος λωρίδα. Σπάνια όμως επιβάλλεται, αφού ελέγχεται δύσκολα από την Τροχαία.

Η έλλειψη κυκλοφοριακής παιδείας και ο ωχαδερφισμός που μας χαρακτηρίζει ως λαό, έχει αναδείξει τους καταληψίες της μεσαίας λωρίδας ως το πιο ενοχλητικό και εν δυνάμει επικίνδυνο φαινόμενο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.