Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κινεζική… απόβαση στην Τουρκία!

Ελλάδα 16:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κινεζική… απόβαση στην Τουρκία!

ΝΕΑ

Κινεζική… απόβαση στην Τουρκία!

ΝΕΑ

Οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας, δεν περιορίζονται μόνο στις εισαγωγές νέων μοντέλων στη γειτονική χώρα…

Advertisement
Advertisement

Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες BYD και Chery, για μεγάλες επενδύσεις σε εργοστάσια στη χώρα, ένα βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη.

«Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατό. Έχουμε κάνει πολύ δρόμο και με τους δύο», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φατίχ Κασίρ σε συνέντευξή του  στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Κασίρ, η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τις δύο άλλες μεγάλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, την SAIC και τη Great Wall.

Advertisement
Advertisement

Κανείς από τους Κινέζους κατασκευαστές δεν θέλησε να σχολιάσει επισήμως το δημοσίευμα, ενώ υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά και το για το τι προτίθεται να κάνει η Τουρκία σε σχέση με την Togg, των εγχώριο κατασκευαστή ηλεκτρικών και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη, πάντως, η Togg και η κινεζική Farasis Energy κατασκευάζουν ένα εργοστάσιο μπαταριών στη βορειοδυτική πόλη της Προύσας, στο πλαίσιο κοινοπραξίας.

Είναι, επίσης, γεγονός, ότι μια θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει στους Κινέζους κατασκευαστές ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης.

Advertisement

Η Τουρκία είναι ακόμα μια σημαντική αγορά από μόνη της, με τα EV να αποτελούν το 7,5% του συνόλου των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2023.