Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Καύσωνας: Το εγχειρίδιο επιβίωσης για τους οδηγούς

Ελλάδα 13:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Καύσωνας: Το εγχειρίδιο επιβίωσης για τους οδηγούς

ΝΕΑ

Καύσωνας: Το εγχειρίδιο επιβίωσης για τους οδηγούς

ΝΕΑ

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελούν σκληρή δοκιμασία μόνο για τα αυτοκίνητα, αλλά κυρίως για τους οδηγούς.

Advertisement
Advertisement

Οι συνθήκες καύσωνα που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες δεν είναι ό,τι καλύτερο για το αυτοκίνητό μας και χρειάζεται να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για τα οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο πρόσφατο παρελθόν,  προκειμένου να το προστατεύσουμε.

Πρωτίστως, όμως, πρέπει να προστατεύσουμε εμάς, από την κόπωση και την καταπόνηση, που προκαλεί η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Η συντήρηση και η ενδεδειγμένη χρήση του κλιματισμού, είναι το ήμισυ του παντός.

Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 23 και 26 βαθμών Κελσίου. Όταν λειτουργεί ο κλιματισμός τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά, για να μπορέσει να έχει καλύτερη απόδοση.

Advertisement
Advertisement

Μόλις το κλιματιστικό τεθεί σε λειτουργία, καλό είναι για λίγα δευτερόλεπτα να αφήσουμε τα παράθυρα ανοικτά, μέχρι να φύγει ο ζεστός αέρας που έχει εγκλωβιστεί στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Η καλή θερμοκρασία της καμπίνας βοηθάει στην καλή σωματική κατάσταση του οδηγού και εξασφαλίζει άνεση.

Οι θέσεις στάθμευσης κάτω από δέντρα και σκέπαστρα είναι ιδανικές το καλοκαίρι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε ηλιοπροστασία για να προστατέψουμε τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματός μας και το ταμπλό.

Είτε πρόκειται να κάνουμε μία σύντομη διαδρομή, είτε μία μεγαλύτερη, φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας νερό. Το δροσερό νερό βοηθάει στην ενυδάτωση. Ένα θερμός καλής ποιότητας θα βοηθήσει την κατάσταση όχι μόνο κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών μας μέσα στην πόλη, αλλά και εκτός αυτής.

Advertisement

Τα ρούχα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οφείλει να λάβει υπόψη του ο οδηγός, σε ημέρες καύσωνα. Ανοιχτόχρωμα και ευρύχωρα ρούχα θα τον βοηθήσουν σημαντικά, από τη θερμότητα και την εφίδρωση. Και βέβαια, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, οδηγούμε πάντοτε με παπούτσια και όχι με σαγιονάρες.

Τέλος, εάν μπει κάποιο έντομο στο αυτοκίνητο, φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο τους θερινούς μήνες, ο οδηγός πρώτα πρέπει να σταματήσει το όχημα και μετά να προσπαθήσει να το βγάλει από την καμπίνα. Ποτέ κατά τη διάρκεια της οδήγησης, γιατί υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος.

Advertisement