Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Υψηλότερο πρόστιμο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ε.Ε.

Ελλάδα 15:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Υψηλότερο πρόστιμο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ε.Ε.

ΝΕΑ

Υψηλότερο πρόστιμο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ε.Ε.

ΝΕΑ

Η επόμενη χρονιά θα βρει τις αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμέτωπες με υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που ξεπερνούν τον μέσο όρο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Advertisement
Advertisement

Βάσει όσων έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2025, ο μέσος όρος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τους θερμικούς κινητήρες των καινούργιων αυτοκινήτων θα μειωθεί στο 93,6 γραμ./χλμ., έναντι των 115,1 γραμ./χλμ. που είναι τώρα (κατά το πρότυπο WLPT).

Αυτό σημαίνει ότι από τον επόμενο χρόνο ο στόλος των αυτοκινήτων που θα κατασκευάζει η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να πληροί αυτό το όριο. Διαφορετικά θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 95 ευρώ ανά γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα που το ξεπερνά.

Προς το παρόν, μόνο η Tesla και η Geely Automotive ικανοποιούν το νέο χαμηλότερο όριο, κάτι αναμενόμενο καθώς διαθέτουν μόνο ή κυρίως αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Advertisement
Advertisement

Για τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες τα δεδομένα θα είναι πιο αυστηρά και θα πρέπει να βρουν τρόπο να το πλησιάσουν για να αποφύγουν να καταβάλλουν πολλά χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόστιμο. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αυτά θα είναι περισσότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες χρονιές, συγκριτικά.

Μια λύση για τις εταιρείες θα είναι η αύξηση των πωλήσεων των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων τους, όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Όπως ανακοίνωσε ο ACEA, το πρώτο εξάμηνο του 2024 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ταξινομήσεις αυτών έφτασαν το 12,5% επί των συνολικών, όταν το ίδιο περυσινό χρονικό διάστημα ήταν στο 12,9%.

Μείωση παρατηρήθηκε και στις πωλήσεις των Plug-in Hybrid μοντέλων οι οποίες ήταν στο 6,9% έναντι του 7,4% επί των συνολικών, πάντα για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και στις δύο περιπτώσεις, κύρια αιτία είναι η διακοπή ή ο περιορισμός του ποσού κρατικής επιδότησης για την αγορά τους.

Advertisement

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ACEA, οι ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων με υβριδικής διάταξης κινητήρα αυξήθηκαν στο 29,2% επί των συνολικών, έναντι του 25% που ήταν στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

Τέλος, οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων καινούργιων αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν το 12,9% επί των συνολικών, ποσοστό που είναι οριακά μεγαλύτερο από αυτό των αμιγώς ηλεκτροκίνητων.

Advertisement