Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτροκίνησης: 1 στους 10 Έλληνες μπαίνει στην πρίζα!

Ελλάδα 19:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτροκίνησης: 1 στους 10 Έλληνες μπαίνει στην πρίζα!

ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτροκίνησης: 1 στους 10 Έλληνες μπαίνει στην πρίζα!

ΝΕΑ

Παγκόσμια ημέρα ηλεκτρικών η σημερινή. Πώς πάνε οι πωλήσεις στην Ελλάδα και ποια είναι η πρόβλεψη για το έτους που διανύουμε;

Advertisement
Advertisement

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση. Παγκόσμια ημέρα ηλεκτροκίνησης, η οποία κερδίζει έδαφος κάθε μήνα που περνά. Η Ελλάδα μπορεί να μην ακολουθεί τη δυναμική της Ευρώπης, ωστόσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία ταξινομούνται κάθε μήνα στη χώρα μας ανεβάζουν το ποσοστό τους επί του συνόλου της αγοράς.

Για τους πρώτους 8 μήνες, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα έφτασαν σχεδόν τις 100.000 μονάδες. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 98.388 καινούργια οχήματα όπου ένα ποσοστό εξ αυτών αφορούσε οχήματα τα οποία για την κίνησή τους χρησιμοποιούν ως «καύσιμο» το ρεύμα.

Τα οχήματα που θέλουν ρεύμα για να κινηθούν είναι πλέον δεκάδες χιλιάδες.

Πάνω από το 10%

Συγκεκριμένα για το εν λόγω χρονικό διάστημα ταξινομήθηκαν 4.738 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταλαμβάνοντας ποσοστό 4,82% επί του συνόλου της αγοράς. Επιπλέον, ταξινομήθηκαν και αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν διπλό καύσιμο, δηλαδή βενζίνη ή πετρέλαιο το οποίο συνδυάζεται με ρεύμα.

Advertisement
Advertisement

Τα οχήματα με θερμικό κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα άγγιξαν σε πωλήσεις τις 5.330 μονάδες καταλαμβάνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 5,42%. Τα παραπάνω είναι τα λεγόμενα οχήματα Plug-in hybrid, χωρίς σε αυτή την κατηγορία να περιλαμβάνονται τα υβριδικά.

Με αυτό το καλώδιο φορτίζεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο.

1 στα 10 χρησιμοποιεί ρεύμα

Στο σύνολό τους, τα αμιγώς ηλεκτρικά και Plug-in hybrid οχήματα έφτασαν σε πωλήσεις τις 10.069 μονάδες. Το ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας, δηλαδή των αυτοκινήτων που διαθέτουν μπαταρίες και μπορούν να κινηθούν και αμιγώς ηλεκτρικά άγγιξε το 10,24% επί του συνόλου της αγοράς.

Με λίγα λόγια, 1 στα 10 αυτοκίνητα τα οποία έχουν πωληθεί στην Ελλάδα από αρχές του έτους έως και τον Αύγουστο ήταν ηλεκτρικά.

Ο ηλεκτροκινητήρας σε ένα ηλεκτρικό όχημα.
Advertisement

Ποια μοντέλα είναι TOP σε πωλήσεις;

Ποια ήταν όμως τα μοντέλα τα οποία κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού που έκανε επιλογή ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Advertisement

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου η Tesla ήταν η μάρκα η οποία διέθεσε τα περισσότερα αυτοκίνητα. Από τις αρχές του έτους έως και το μήνα Ιούλιο η αμερικανική φίρμα έδειξε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον καταλαμβάνοντας τις δύο πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα.

Η Tesla διαθέτει στην ελληνική αγορά πάνω από το 20% των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στην κορυφή η Tesla

Το Tesla Model 3 αγόρασαν 686 οδηγοί ενώ αντίστοιχα το Tesla Model Y, το όχημα ελευθέρου χρόνου της μάρκας, απέκτησαν 442.

Με περισσότερες από 1.000 ταξινομήσεις η Tesla διαθέτει μερίδιο αγοράς στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που ξεπερνά το 20%.

Το Tesla Model Y είναι το Νο1 αμιγώς ηλεκτρικό SUV.

H Audi στο TOP 10

Advertisement

Στην τρίτη θέση της κατηγορίας των οχημάτων που κινούνται αποκλειστικά και μόνο με ρεύμα βρέθηκε το Volvo EX30 με 363 ταξινομήσεις.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε το Audi Q4, ένα μοντέλο των premium εταιρειών που είναι και το μοναδικό το οποίο συναντούμε στο TOP10 των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα.

Για την πέμπτη θέση κονταροχτυπιούνται το Citroen C4 και το BYD Atto3. Kαι τα δύο μοντέλα έχουν διαθέσει στην ελληνική αγορά από 166 μονάδες.

To Audi Q4 είναι το μοναδικό μοντέλων των λεγόμενων premium εταιρειών που βρίσκεται στο TOP 10.

Ποιο είναι το TOP 10

Στην έκτη θέση βρέθηκε το MG4 με 137 ταξινομήσεις, ενώ τα αυτοκίνητα που κατάφεραν να ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο των 100 μονάδων ήταν το Jeep Avenger και το Peugeot 2008, με 121 και 100 ταξινομήσεις αντίστοιχα.

Το μοντέλο ή καλύτερα τα μοντέλα τα οποία συμπλήρωσαν το TOP10 των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την αρχή του έτους έως και το μήνα Ιούλιο ήταν τα BMW ix1 και Skoda Enyaq. Και τα δύο αυτοκίνητα κατάφεραν να φτάσουν σε πωλήσεις τις 93 μονάδες.

Το αμιγώς ηλεκτρικό Peugeot 2008 βρίσκεται στην λίστα με τα κορυφαία σε πωλήσεις μοντέλα που κινούνται με ρεύμα.

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος

Σε κάθε περίπτωση η κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δείχνει διάθεση να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Τα καινούργια μοντέλα που έρχονται, σε συνδυασμό με τις υποδομές δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο βάζει μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού σε σκέψη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και αυτών όπου συνδυάζουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του 2024.

Στις ταξινομήσεις δεν περιλαμβάνονται οχήματα που έχουν άδεια μοτοποδηλάτου όπως είναι π.χ. το Citroen Ami.

TOP 10 αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων

  • Tesla Model 3: 686
  • Tesla Model Y: 442
  • Volvo EX30: 363
  • Audi Q4: 172
  • ΒYD Atto 3: 166
  • Citroen C4: 166
  • MG4: 137
  • Jeep Avenger: 121
  • Peugeot 2008: 100
  • BMW iX1: 93
  • Skoda Enyaq: 93

* Ιαν.Ιουλ. 2024 (πηγή ΣΕΑΑ)