Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ιδού το νεκροταφείο των ηλεκτρικών

Ελλάδα 14:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ιδού το νεκροταφείο των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Ιδού το νεκροταφείο των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Τι συμβαίνει με τα ηλεκτρικά που βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων στην κατασκευή τους;

Advertisement
Advertisement

Η ηλεκτροκίνηση τραβάει σαν μαγνήτης τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, με διάφορες εταιρείες ανά τον κόσμο να παρουσιάζουν ηλεκτρικά μοντέλα χωρίς να είναι ακόμα έτοιμες να δώσουν ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές προϊόν.

Μία τέτοια περίπτωση αφορά και η ιστορία που θα σας αναφέρουμε, η οποία εκτυλίχθηκε στις ΗΠΑ και δείχνει ανάγλυφα τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν στην ανάπτυξη και πώληση ενός λειτουργικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Σε μια μάντρα κοντά στο Gilbert της Αριζόνα συσσωρεύεται ένας μοναδικός τύπος τρίτροχου ηλεκτρικού οχήματος, το ElectraMeccanica Solo.

Advertisement
Advertisement

Αυτά τα EV, που παρήχθησαν από το 2018 έως το 2023, προωθήθηκαν αρχικά ως προσιτά, μονοθέσια επιβατικά αυτοκίνητα με τιμή γύρω στις 16.000 ευρώ.

Ωστόσο, για την πτώση του δεν φταίει ο αντισυμβατικός σχεδιασμός ή η τιμή του, αλλά ένα κρίσιμο τεχνικό ζήτημα.

Τον Αύγουστο του 2022, οι πελάτες ανέφεραν βλάβες στο σύστημα κίνησης, οι οποίες εντοπίστηκαν σε ελαττώματα στον ελεγκτή του κινητήρα, στον μετατροπέα τάσης ή στον ελεγκτή της μπαταρίας.

Advertisement

Παρά τις προσπάθειες, η ElectraMeccanica δεν μπόρεσε να επιλύσει το πρόβλημα, οδηγώντας σε ανάκληση 428 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2023.

Τον Απρίλιο του 2023, η εταιρεία αποφάσισε να αγοράσει πίσω τα προβληματικά οχήματα αντί να τα επιδιορθώσει.

Advertisement

Στη συνέχεια, η ElectraMeccanica εξαγοράστηκε από την εταιρεία ηλεκτρικών φορτηγών Xos, η οποία επέλεξε να πετάξει τα ανακληθέντα Solos αντί να τα επισκευάσει.

Η καταστροφή αυτών των οχημάτων επιβλέπονταν για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα με την ανάκληση.

Η Xos επιβεβαίωσε ότι οι υπόλοιπες δραστηριότητες της ElectraMeccanica τερματίστηκαν μετά την εξαγορά.

Advertisement

Παρά την καινοτόμο ιδέα του Solo, το ταξίδι του κατέληξε σε μια μάντρα, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην ανταγωνιστική αγορά των ηλεκτρικών.

Η αδυναμία του οχήματος να ξεπεράσει τα τεχνικά του προβλήματα υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης αξιόπιστων και έτοιμων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.