Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ξεχωριστή περίπτωση του Ford Focus

Ελλάδα 22:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η ξεχωριστή περίπτωση του Ford Focus

ΝΕΑ

Η ξεχωριστή περίπτωση του Ford Focus

ΝΕΑ

Πριν από 26 χρόνια η Ford θα αποδείκνυε για ακόμα μία φορά τον λόγο που ξεχωρίζει στη Ιστορία της παγκόσμιας Αυτοκινητοβιομηχανίας. Η δημιουργία του Focus άλλαξε πολλά δεδομένα στον κλάδο αλλά και στις ανταγωνιστικές εταιρείες της.

Advertisement
Advertisement

Στις ημέρες μας, τον ρόλο αυτό συνεχίζει να διαδραματίζει η τέταρτη γενιά του Focus, η οποία επανασχεδιάστηκε πρόσφατα. Το μικρομεσαίο μοντέλο της Ford διαθέτει πλέον μια ακόμα πιο σύγχρονη εμφάνιση.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Οι αλλαγές που έκαναν οι σχεδιαστές της εταιρείας προσδίδουν και έναν premium χαρακτήρα, ένα στοιχείο που τονίστηκε περισσότερο αυτή τη φορά.

Από την πρώτη στιγμή που πρωτοπαρουσιάστηκε, το Focus ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων ανταγωνιστικών του μοντέλων. Καινοτόμησε σε όλους τους τομείς, τάραξε τα νερά στην κατηγορία του και δημιούργησε μια νέα κατασκευαστική σχολή η οποία γρήγορα βρήκε μιμητές. Έτσι, με επίκεντρο αυτό, αναβαθμίστηκε όλη η κατηγορία.

Advertisement
Advertisement

Το επανασχεδιασμένο Focus δεν στέκεται μόνο στον αισθητικό τομέα για να ενισχύσει τον χαρακτήρα του, τουναντίον. Σε αυτό συμβάλλουν ουσιαστικά και η αναβάθμιση του εξοπλισμού.  

Για παράδειγμα, τα φώτα τεχνολογίας LED εντάχθηκαν στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων του μοντέλου, επιτρέποντας τον καλύτερο φωτισμό του δρόμου εμπρός από το αυτοκίνητο αλλά και κάνοντάς το ευδιάκριτο από μακριά ακόμα πιο έγκαιρα.

Η μάσκα του έγινε πιο εντυπωσιακή, συγκριτικά με πριν, χάρη στην ενσωματωμένη σε αυτή γρίλια και στο πολυγωνικό πλαίσιο που την ορίζει και στη διαμόρφωση του εμπρός προφυλακτήρα.

Advertisement

Στο πίσω μέρος, τα μεγαλύτερα φώτα (τα οποία εκτείνονται και προς το πλάι) και ο σμιλευμένος προφυλακτήρας κάνουν το Focus να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο. Ωστόσο, αυτό που κάνει το μοντέλο να ξεχωρίζει είναι η συνολική πλαϊνή γραμμή του.

Το αθλητικό αμάξωμά του είναι περισσότερο εμφανές από πριν, με τη διαμόρφωση της οροφής του να επιτρέπει την πιο όμορφη εικόνα και την καλύτερη αεροδυναμική και τους θόλους να ενισχύουν τον δυναμισμό της μορφής του. Ταυτόχρονα, το Focus είναι πιο κομψό, θέλοντας να σε προσελκύσει.

Advertisement

Το εσωτερικό του έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε όλοι οι επιβάτες να αισθάνονται οικεία από την πρώτη στιγμή και άνετα διαρκώς, ο καθένας για τους λόγους του. Προφανώς, ο οδηγός είναι στο επίκεντρο, ωστόσο δεν είναι μόνον αυτός.

Η ευρυχωρία της καμπίνας και του πορτμπαγκάζ είναι χαρακτηριστική, το επίπεδο υλικών και κατασκευής υψηλό και ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει μια πληθώρα συστημάτων ασφάλειας για όλους και άνεσης για τους επιβαίνοντες.

Βασική αλλαγή είναι η νέα έγχρωμη κεντρική οθόνη αφής μεγάλης ευκρίνειας 13,2 ιντσών στην οποία εμφανίζονται όλες οι ενδείξεις του συστήματος infotainment «SYNC 4».

Advertisement

Πέραν αυτών, στα καινούργια στοιχεία του εξοπλισμού περιλαμβάνονται η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης smartphone, αναβαθμισμένο σύστημα πλοήγησης, σύστημα αυτόματης αφής μεγάλης σκάλας φώτων, σύστημα Blind Spot Assist με μεγαλύτερη περιοχή σάρωσης πίσω από το όχημα, κάμερα οπισθοπορείας, κ.λπ.

Τα παραπάνω αφορούν στη σχεδίαση και στο εσωτερικό του, ωστόσο υπάρχει και ακόμα ένας ουσιαστικός τομέας του αυτοκινήτου: Ο κινητήρας. Οι μηχανικοί της Ford χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία τους τόσο από το πρόσφατο παρελθόν στον EcoBoost όσο και από τους αγώνες αυτοκινήτου στους οποίους συμμετέχει η αμερικανική εταιρεία.

Το επανασχεδιασμένο Focus διατίθεται με ήπιας διάταξης υβριδικό σύστημα 48 Volt (mHEV) το οποίο συμβάλλει στη μικρή κατανάλωση καυσίμου και εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Ο 1.0 EcoBoost συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος λειτουργεί ως γεννήτρια για να φορτίζει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου οι οποίες έχουν ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 0,38 kWh και ως σύστημα start/stop. Αυτός αποδίδει 16 ίππους και μέγιστη ροπή 50 Nm.

Η μέγιστη ισχύς του θερμικού κινητήρα είναι 125 ίπποι και η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 170 Nm. Εκτός από αυτή την εκδοχή του διατίθεται και στην ισχυρότερη που η απόδοσή του φτάνει τους 155 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 220 Nm.

To Focus είναι διαθέσιμο και με τον 1.5 EcoBlue των 116 ίππων και μέγιστης ροπής 250 Nm, για όσους θέλουν να το αποκτήσουν με πετρελαιοκινητήρα.

Τέλος, το Focus ST, η κορυφαία από όλες τις απόψεις έκδοση του μοντέλου συνεχίζει τη φήμη που έχει δημιουργήσει όλα τα χρόνια. Εδώ, ο 2.3 EcoBoost αποδίδει μέγιστη ισχύ 280 ίππους και μέγιστη ροπή 420 Nm, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις σε 5,7 δευτερόλεπτα.

Το Ford Focus είναι μια πολύ καλή περίπτωση αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου, πάντα ήταν. Τώρα, αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δίνει τη δυνατότητα να το αποκτήσει κάποιος ακόμα πιο εύκολα χάρη στο προωθητικό πρόγραμμα Ford Easy, με 8 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση Ford Protect και προνομιακό επιτόκιο Ford Finance 2,99%.