Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Volvo επεκτείνει τη συνεργασία της με την NVIDIA

Ελλάδα 11:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Volvo επεκτείνει τη συνεργασία της με την NVIDIA

ΝΕΑ

Η Volvo επεκτείνει τη συνεργασία της με την NVIDIA

ΝΕΑ

Η σουηδική εταιρεία συνεχίζει να δείχνει στοχοπροσήλωση ως προς την ανάπτυξη ανθρωποκεντρικής τεχνολογίας που κάνει τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή και τη ζωή καλύτερη.

Advertisement
Advertisement

Τα αυτοκίνητα της Volvo, βασισμένα σε εξαιρετικά προηγμένο λογισμικό, παρέχουν ασφάλεια επόμενης γενιάς, συνδεσιμότητα και δεδομένα, συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω σε ένα προϊόν.

Συνολικά, η σουηδική εταιρεία πορεύεται όπως προβλέπει ο οδικός της χάρτης για την τεχνολογία, επιτυγχάνοντας ισορροπία ανάμεσα στην εσωτερική εξέλιξη και τις έξυπνες συνεργασίες με παγκόσμιους τεχνολογικούς ηγέτες, ώστε να μπορεί να δουλεύει τόσο με ταχύτητα όσο και με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το νέο Volvo EX90 είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που πραγματικά προσδιορίζεται από το λογισμικό του – βασίζεται σε μία αρχιτεκτονική κεντρικού υπολογιστή, που επετεύχθη χάρη στη μακρόχρονη συνεργασία μας με την NVIDIA.

Advertisement
Advertisement

Το πρωτοποριακό για τον κλάδο σύστημα κεντρικού υπολογιστή του EX90 υποστηρίζεται από την πλατφόρμα NVIDIA DRIVE Orin με τεχνολογία συστήματος σε μικροκύκλωμα (system-on-a-chip – SoC), το οποίο μπορεί να εκτελεί 250 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο (TOPS).

 Αυτό το κεντρικό σύστημα υπολογιστή ενορχηστρώνει τα πάντα στο αυτοκίνητο. Από το να τροφοδοτεί τις δυνατότητες βαθιάς εκμάθησης (deep learning) που υποστηρίζουν τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), έως το να συμβάλλει στην εισαγωγή της ασφαλούς αυτόνομης οδήγησης μελλοντικά και στην παροχή της κορυφαίας εμπειρίας πελάτη στην κατηγορία.

Προκειμένου, λοιπόν, να αξιοποιήσει πλήρως το νέο της μοντέλο που βασίζεται σε προηγμένο λογισμικό με αρχιτεκτονική κεντρικού υπολογιστή, η Volvo αναβαθμίζει τη συνεργασία της με την NVIDIA.

Advertisement

Αργότερα, εντός της τρέχουσας δεκαετίας, αναμένεται να παρουσιάσει μοντέλα που θα είναι βασισμένα στο NVIDIA DRIVE Thor, με δυνατότητα έως και 1.000 TOPS.

Αυτό ισοδυναμεί με τετραπλάσιες λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο σε σχέση με το DRIVE Orin SoC, προσφέροντας επταπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας.

Advertisement

Η ενσωμάτωση του DRIVE Thor θα συμβάλει περαιτέρω στη διαχρονική εξέλιξη των επόμενης γενιάς αυτοκινήτων της Volvo.

Το DRIVE Thor, που ενσωματώνει την αρχιτεκτονική NVIDIA Blackwell GPU, θα επιτρέψει να εφαρμοστούν ακόμα πιο προηγμένες λειτουργίες ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, να εξελιχθεί περαιτέρω η αυτόνομη οδήγηση και να εισαχθούν νέες δυνατότητες με βάση την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) και νέες in-car εμπειρίες.

Για να διερευνήσει περαιτέρω το δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης, η Volvo Cars, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας λογισμικού, Zenseact, χρησιμοποιεί επίσης τα συστήματα NVIDIA DGX -μία πλατφόρμα υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποιημένη για μεγάλο όγκο εργασιών- ώστε να αναπτύξει με ασφάλεια την αυτόνομη οδήγηση.

Advertisement

Τα συστήματα DGX για εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθούν προτού εφαρμοστούν στη μελλοντική γκάμα των μοντέλων της.

Βασισμένοι στην ισχύ της πλατφόρμας NVIDIA DGX -και συγκεκριμένα με χρήση της ειδικά εξελιγμένης υποδομής AI και της βελτιστοποιημένης στοίβας λογισμικού που διαθέτει- μπορεί να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα εκμάθησης τόσο των τρεχόντων όσο και μελλοντικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.