Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Volvo εκδίδει το πρώτο… διαβατήριο μπαταρίας για ηλεκτρικά!

Ελλάδα 6:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Volvo εκδίδει το πρώτο… διαβατήριο μπαταρίας για ηλεκτρικά!

ΝΕΑ

Η Volvo εκδίδει το πρώτο… διαβατήριο μπαταρίας για ηλεκτρικά!

ΝΕΑ

Η αυτοκινητοβιομηχανία προλαβαίνει ακόμα και τους κανονισμούς της ΕΕ και καινοτομεί με την έλευση του ΕΧ90.

Advertisement
Advertisement

Η Volvo Cars λανσάρει το πρώτο «διαβατήριο (battery passport) μπαταρίας» EV στον κόσμο, που καταγράφει την προέλευση των πρώτων υλών, των ανακυκλωμένων υλικών και του αποτυπώματος άνθρακα για την επερχόμενη ναυαρχίδα της, το EX90 SUV, επιβεβαίωσε η αυτοκινητοβιομηχανία στο πρακτορείο Reuters.

Το battery passport αναπτύχθηκε από τη Volvo, που, ως γνωστόν, ανήκει στην κινεζική Geely, σε συνεργασία με τη βρετανική startup Circulor, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να χαρτογραφήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού για εταιρείες και χρειάστηκε πάνω από πέντε χρόνια για να αναπτυχθεί.

Τα «διαβατήρια μπαταριών» θα είναι υποχρεωτικά για ηλεκτρικά οχήματα (EVs) που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Φεβρουάριο του 2027 και θα δείχνουν τη σύνθεση των μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης των βασικών υλικών, του αποτυπώματος άνθρακα και του ανακυκλωμένου περιεχομένου τους.

Advertisement
Advertisement

Η επικεφαλής της παγκόσμιας βιωσιμότητας της Volvo, Βανέσα Μπουτανί, δήλωσε στο Reuters ότι η εισαγωγή του διαβατηρίου, σχεδόν τρία χρόνια πριν από την εφαρμογή των κανονισμών, είχε ως στόχο να είναι ξεκάθαρη με τους αγοραστές αυτοκινήτων, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να παράγει μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μέχρι το 2030.

«Είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να είμαστε πρωτοπόροι και ηγέτες», είπε η Μπουτάνι, προαναγγέλλοντας ότι σταδιακά το battery passport θα λανσαριστεί σε όλα τα ηλεκτρικά της μάρκας.

Το σύστημα της Circulor ανιχνεύει τα υλικά της μπαταρίας από το ορυχείο, έως τα μεμονωμένα αυτοκίνητα, το piggyback στα συστήματα παραγωγής των προμηθευτών για την παρακολούθηση υλικών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και τον έλεγχο των μηνιαίων λογαριασμών ενέργειας των προμηθευτών.

Advertisement

Αλλά και πόσο από την ενέργειά τους προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές για να υπολογιστεί το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.