Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δημόσια σημεία φόρτισης: Η πρωταθλήτρια της ΕΕ – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Ελλάδα 6:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δημόσια σημεία φόρτισης: Η πρωταθλήτρια της ΕΕ – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

ΝΕΑ

Δημόσια σημεία φόρτισης: Η πρωταθλήτρια της ΕΕ – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

ΝΕΑ

Τα ευρήματα της έρευνας, για λογαριασμό της ACEA, είναι άκρως ενδιαφέροντα για τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement
Advertisement

Αυτός ο χάρτης απεικονίζει τη συσχέτιση μεταξύ των μεριδίων αγοράς των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία που πωλούνται και της διαθεσιμότητας υποδομής φόρτισης για καθένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια είναι τα σημαντικότερα ευρήματα:

  • Μόλις τρεις χώρες που καλύπτουν πάνω από το 20% της επιφάνειας της ΕΕ -η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία- φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) όλων των σημείων φόρτισης.
  • Το άλλο τρίτο (39%) όλων των φορτιστών διανέμεται σε 24 κράτη μέλη, καλύπτοντας σχεδόν το 80% της επιφάνειας της περιοχής.
  • Η Ολλανδία -η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο υποδομής- έχει πάνω από 52 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης από τη Ρουμανία (2.754), που είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη.
  • Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης και των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV). Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο, που κατατάσσονται μεταξύ των πέντε κορυφαίων όσον αφορά τον μεγαλύτερο αριθμό φορτιστών, παρουσιάζουν επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς για τα BEV.

Οι 5 χώρες της ΕΕ με τα περισσότερα δημόσια σημεία φόρτισης:

  1. Ολλανδία (144.453)
  2. Γερμανία (120.625)
  3. Γαλλία (119.255)
  4. Βέλγιο (44.363)
  5. Ιταλία (41.114)
Advertisement
Advertisement

Οι 5 χώρες της ΕΕ με τα λιγότερα δημόσια σημεία φόρτισης:

  1. Κροατία (1.074)
  2. Εσθονία (683)
  3. Λετονία (535)
  4. Κύπρος (329)
  5. Μάλτα (101)

Πόσα δημόσια σημεία φόρτισης υπάρχουν διαθέσιμα στην Ελλάδα;

Ποια είναι, όμως, τα ευρήματα που αφορούν στη χώρα μας; Το μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, κυμαίνεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 4 με 5%. Την ίδια ώρα, βάσει της έρευνας, τα δημόσια σημεία φόρτισης που είναι διαθέσιμα στην ελληνική επικράτεια, είναι 3.166.

Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα απέχει ακόμα από τον πάτο της ΕΕ, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει, για να βρεθεί σε θετικό πρόσημο, σε σχέση με τις ταχέως αναπτυσσόμενες (στην ηλεκτροκίνηση) χώρες.