Οι Κινέζοι «βάζουν χέρι» και στη Ferrari;
ΝΕΑ
Η είδηση δημοσιεύτηκε στο Reuters και έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στον παγκόσμιο Τύπο. Βάσει αυτής, η Ferrari ενδέχεται να συνεργαστεί με την κινεζική Leapmotor.
To ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters «άναψε φωτιές» στον παγκόσμιο Τύπο. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμά του, στελέχη της Ferrari συναντήθηκαν με ομολόγους τους της Leapmotor με σκοπό να διερευνήσουν το ενδεχόμενο υποτιθέμενης συνεργασίας τους.
WHAT CAR
«Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι:» θα αναρωτηθούμε εύλογα. Δηλαδή, τι σχέση μπορεί να έχει η παγκοσμίως κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία με μια καινούργια κινεζική εταιρεία;

Ας δούμε τα δεδομένα όπως έχουν καταγραφεί. Ο Τζιανγκμάνγκ Ζου, ο ιδρυτής, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικός Διευθυντής της Leapmotor, παραβρέθηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης.
Εκεί αποκάλυψε ότι η εταιρεία του υπέγραψε συμφωνία με την επίσης κινεζική Hongqi για να παρέχει σε αυτή τη σύγχρονη πλατφόρμα «τύπου skateboard» που έχει δημιουργήσει και προορίζεται για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.
Θυμίζουμε ότι η Hongqi είναι η κρατική αυτοκινητοβιομηχανία η οποία από την ίδρυσή της έχει αναλάβει να κατασκευάζει και να παρέχει αποκλειστικά τα αυτοκίνητα για τους αξιωματούχους του κινεζικού καθεστώτος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παράγει και νέα μοντέλα της για εμπορική χρήση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην έκθεση, ο Ζου ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι στελέχη της Leapmotor συναντήθηκαν με ομολόγους τους της Ferrari.
Αυτή η απλή αναφορά του, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις, αποτέλεσε τη σπίθα για να ξεκινήσει μια διαδικασία εικασιών και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του ή να διογκώθηκε σκόπιμα.
Ο δημοσιογράφος του Reuters που έγραψε την είδηση βρισκόταν στην πόλη Jinhua, δηλαδή εκεί που έχει εργοστάσιό της η Leapmotor. Ο ίδιος προσπάθησε επανειλημμένως να αποσπάσει μια επίσημη δήλωση επιβεβαίωσης ή διάψευσης αυτού που είπε ο Ζου, ωστόσο η μόνη απάντηση που λάμβανε από τα στελέχη της ήταν πάντα η ίδια: «Ουδέν σχόλιο».

Παρότι στο άρθρο του δεν παραθέτει ακριβείς φράσεις-δηλώσεις του Ζου έχει γράψει ότι η Leapmotor έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ferrari για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους.
Στο κείμενό του γράφει ότι η ιταλική εταιρεία εξετάζει την πιθανότητα να εξελίξει ένα νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της το οποίο θα βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα και αρχιτεκτονική της κινεζικής εταιρείας.
Επίσης, στο κείμενό του αναφέρει ως βεβαιότητα ότι τον περασμένο Φεβρουάριο (2025), ο Μπενεντέτο Βίνια, Διευθύνων Σύμβουλος της Ferrari, επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της Leapmotor -στην πόλη Hangzhou- και συναντήθηκε με τον Τζιανγκμάνγκ Ζου.

Αυτό παρέμεινε κρυφό από τον Τύπο και η πληροφορία επιβεβαιώθηκε εμμέσως από τον ίδιο τον Ζου κατά την έκθεση αυτοκινήτου στη Σαγκάη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι από τη συνάντηση των δύο αντρών καθορίστηκε κάποιου είδους συνεργασία των δύο εταιρειών.
Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, στο Maranello έχουν ξεκινήσει ήδη την εξέλιξη του πρώσου αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου της Ferrari και η διαδικασία των δοκιμών του βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Μάλιστα, η ιταλική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι η επίσημη παρουσίαση του θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου (εφέτος) και οι πωλήσεις του θα αρχίσουν εντός του 2026.

Επιπλέον, η κατασκευαστική φιλοσοφία της Ferrari διαφέρει πάρα πολύ από αυτή της Leapmotor. Κατά συνέπεια, η δεύτερη δεν διαθέτει μια πλατφόρμα η οποία να πληροί τα δεδομένα που απαιτείται να έχει αυτή που θα χρησιμοποιηθεί στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα supercars και hypercars των Ιταλών.
Ωστόσο, η κινεζική εταιρεία έχει έναν τεχνολογικό «άσσο στο μανίκι της». Δεν είναι άλλος από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική λογισμικού που έχει εξελίξει. Αυτή είναι ιδιαίτερα φιλική στον χρήστη, η απόκρισή της στις εντολές του οδηγού είναι ταχύτατη, ενώ ενσωματώνει προηγμένο σύστημα ημιαυτόματης οδήγησης έως Επιπέδου 3 (προς το παρόν).

Το τελευταίο σημαίνει ότι το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλήρως αυτόνομα αλλαγές λωρίδας κυκλοφορίας σε αυτοκινητοδρόμους -ακόμα και να προσπερνά- χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού στη διαδικασία.
Ίσως η εξήγηση για τη συνάντηση των Μπενεντέτο Βίνια και Τζιανγκμάνγκ Ζου να αφορά στη συγκεκριμένη τεχνολογία και το ενδεχόμενο συνεργασίας των Ferrari και Leapmotor να έχει να κάνει με αυτή. Οψόμεθα.