Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Κίνα βάζει τέλος στις φωτιές στα ηλεκτρικά οχήματα

Ελλάδα 8:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Κίνα βάζει τέλος στις φωτιές στα ηλεκτρικά οχήματα

ΝΕΑ

Η φωτιά σε ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα είναι ο μεγαλύτερος φόβος του ιδιοκτήτη και εφιάλτης για τους πυροσβέστες. Η λύση γι’ αυτό ίσως έρθει από τους Κινέζους.

Advertisement
Advertisement

Όπως έγινε γνωστό, η Κίνα υιοθετεί μια νέα προδιαγραφή ασφαλείας για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων με την οποία στοχεύει να εξαλειφθεί το φαινόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα εξαιτίας θερμικής αστοχίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής της χώρας (MIIT) αποφάσισε την υιοθέτηση μιας νέας εθνικής προδιαγραφής ασφαλείας για τον συσσωρευτή των αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Στόχος είναι να εξαλειφθεί η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς ή έκρηξης σε αυτόν, ακόμα και σε περιπτώσεις εσωτερικής θερμικής αστοχίας. Η συμμόρφωση των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών -και όχι μόνο- με τον καινούργιο κανονισμό ασφαλείας θα γίνει υποχρεωτική από την 1η Ιουλίου 2026.

Advertisement
Advertisement

Αν και τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι φωτιές στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα είναι σπανιότερες σε σύγκριση με αυτά που έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και μόνο η ιδέα να ξεσπάσει πυρκαγιά στη μπαταρία ενός EV προκαλεί μεγάλο φόβο.

Κι αυτό επειδή η κατάσβεσή της είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς ούτε το νερό ούτε τα συμβατικά κατασβεστικά μέσα επαρκούν. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου συνεχίζουν να καίγονται ακόμη και κάτω από το νερό.

Η μόνη αποτελεσματική παρέμβαση είναι η ψύξη του συστήματος για την αποτροπή εξάπλωσης της θερμικής αντίδρασης. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να επιβάλλει η νέα προδιαγραφή του κινεζικού Υπουργείου, η οποία ορίζει ως υποχρεωτική τη δοκιμή θερμικής διάχυσης σε ένα υπό εξέλιξη αμιγώς ηλεκτροκίνητο νέο μοντέλο

Advertisement

Ενώ μέχρι πρότινος αρκούσε η ύπαρξη προειδοποιητικού σήματος πέντε λεπτά πριν από επικείμενη πυρκαγιά ή έκρηξη, πλέον απαιτείται να αποδεικνύεται ότι η μπαταρία δεν αναφλέγεται ακόμα και αν προκύψει θερμική αστοχία.

Η νέα στρατηγική για την πρόληψη ανάλογων συμβάντων εστιάζει στη θερμική απομόνωση των στοιχείων του συσσωρευτή ώστε να αποτραπεί η διάχυση του φαινομένου σε όλη τη συστοιχία τους.

Advertisement

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα απαιτεί πλέον το κινεζικό Υπουργείο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχρεούνται επίσης να διασφαλίζουν ότι σε περίπτωση που τελικά ξεσπάσει φωτιά οι παραγόμενοι αέριοι ρύποι δεν θα επιβαρύνουν την υγεία των επιβατών και των παρευρισκομένων.

Η νέα προδιαγραφή ασφαλείας εισαγάγει ένα ευρύ φάσμα δοκιμών για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το τεστ πρόσκρουσης από το κάτω μέρος του οχήματος, προκειμένου να αξιολογηθεί η αντοχή του συσσωρευτή σε περίπτωση τέτοιας σύγκρουσης.

Επιπλέον, επιβάλλεται και η πραγματοποίηση δοκιμών αξιολόγησης της ασφάλειας που σχετίζεται με τη διαδικασία ταχυφόρτισης. Συγκεκριμένα, μια μπαταρία πρέπει να αντέχει 300 κύκλους ταχείας φόρτισης και εν συνεχεία να υποβληθεί σε βραχυκύκλωμα, χωρίς να υπάρξει πυρκαγιά ή έκρηξη.

Advertisement

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το νέο πρότυπο ασφάλειας που επιβάλλει το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής της Κίνας αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την ασφάλεια των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η υποχρεωτική εφαρμογή του θα επιφέρει αναδιάρθρωση στη βιομηχανία παραγωγής μπαταριών στην ασιατική χώρα, εξαιτίας της αύξησης του κόστους έρευνας και ανάπτυξης.

Εκπρόσωπος της CATL, του κορυφαίου προμηθευτή μπαταριών παγκοσμίως, χαιρέτισε τη νέα ρύθμιση και δήλωσε πως η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει σχετική τεχνολογία για την αποτροπή εκδήλωσης φωτιάς στους συσσωρευτές της.