Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Honda δίνει ξανά ζωή στο… ξεχασμένο πρωτότυπο HP-X

Ελλάδα 20:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Honda δίνει ξανά ζωή στο… ξεχασμένο πρωτότυπο HP-X

ΝΕΑ

Η Honda δίνει ξανά ζωή στο… ξεχασμένο πρωτότυπο HP-X

ΝΕΑ

Το σούπερ αεροδυναμικό concept του 1984, ανακαινίστηκε και θα πρωταγωνιστήσει φέτος στο Pebble Beach.

Advertisement
Advertisement

Πολύ πριν από το θρυλικό NSX, η Honda είχε μια εντυπωσιακή έμπνευση σε σχήμα σφήνας, που ονομαζόταν HP-X και ήταν το πρώτο μοντέρνο πρωτότυπο αυτοκίνητο της μάρκας.

Σχεδιασμένο από τον Pininfarina, το HP-X έκανε το ντεμπούτο του στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1984 και ουσιαστικά αποτέλεσε την προεπισκόπηση ενός ριζοσπαστικού, σούπερ αεροδυναμικού σπορ αυτοκινήτου.

Το HP-X είχε έναν κινητήρα V-6 2,0 λίτρων που προερχόταν από το αγωνιστικό αυτοκίνητο της Honda Formula 2 και ξεχώριζε από την εκτεταμένη χρήση κέβλαρ και ανθρακονημάτων, για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το βάρος του.

Advertisement
Advertisement

Χρησιμοποίησε επίσης «εφέ εδάφους» για πρώτη φορά και διέθετε αερόφρενο ελεγχόμενο από τον οδηγό. Δυστυχώς, το HP-X, δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το NSX έκανε το ντεμπούτο του περίπου πέντε χρόνια αργότερα, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Αλλά στο φετινό Pebble Beach Concours d’Elegance, που συμπίπτει με τα 40 χρόνια από την αρχική αποκάλυψη του concept, η ιαπωνική εταιρεία το επαναφέρει στην κεντρική σκηνή! Το πλήρως ανακαινισμένο Honda HP-X θα είναι το πρώτο ιαπωνικό αυτοκίνητο στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων, εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Το αξιοσημείωτο, όπως γίνεται αντιληπτό, από τις εικόνες, είναι ότι οι μηχανικοί της Honda, κατάφεραν να διατηρήσουν σχεδόν στο ακέραιο, όλα τα χαρακτηριστικά του διθέσιου πρωτότυπου, όπως τη διχρωμία λευκού με μπλε, που διανθίζεται από μερικές κόκκινες πινελιές.