Η εταιρεία άνοιξε τα διόδια – Η συνέχεια ήταν συγκλονιστική!
ΝΕΑ
Πολλά λέγονται και ακούγονται για το πότε οι εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων πρέπει να ανοίγουν τις μπάρες. Όμως υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που σε αφήνουν άφωνο.
Το πρόσφατο δυστύχημα στα διόδια Πολυμύλου στην Εγνατία, αλλά και το τεράστιο μποτιλιάρισμα της εξόδου του Πάσχα με κύριο παράγοντα ανάσχεσης τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων, φέρνει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά το θέμα της λειτουργίας των διοδίων, και το πως αυτό θα μπορούσε να γίνει προς εξυπηρέτηση των οδηγών και όχι να τους δυσκολεύει την ζωή.
WHAT CAR
Η είδηση που μας έρχεται από την Ιαπωνία είναι ενδεικτική για το πως σκέφτονται κάποιοι υπεύθυνοι σε άλλες χώρες. Αλλά και το επίπεδο ωριμότητας και κοινωνικής ενσυναίσθησης που επικρατεί σε αυτή την χώρα.
Όπως μαθαίνουμε, στις αρχές Απριλίου και για 38 ολόκληρες ώρες, οι λωρίδες αυτόματης είσπραξης είχαν παρουσιάσει προβλήματα στην ηλεκτρονική διαχείριση.
Η εταιρεία αποφάσισε να σηκώσει τις μπάρες αντί να ταλαιπωρεί τους οδηγούς με καθυστερήσεις και μπρος-πίσω.
Το θέμα αφορούσε πάνω από 100 πύλες αυτόματης διέλευσης και σε μία περιοχή γύρω από το Τόκιο σε επτά νομούς της χώρας.
Επηρέασε 17 από τους 23 αυτοκινητόδρομους που διαχειρίζεται η Central Nippon Expressway Co. στις νομαρχίες Τόκιο, Καναγκάβα, Γιαμανάσι, Ναγκάνο, Γκίφου, Σιζουόκα, Αϊτσι και Μιέ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η δυσλειτουργία προκλήθηκε από πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτρονικής είσπραξης διοδίων.
Μετά τη βλάβη, ο διαχειριστής άνοιξε τις επηρεαζόμενες λωρίδες στην κυκλοφορία, επιτρέποντας την ηλεκτρονική πληρωμή των διοδίων αργότερα.
Κάπου εδώ αρχίζει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας. Όπως αναφέρουν αναρτήσεις στα social media της χώρας, μέσα στις επόμενες ημέρες μετά την αποκατάσταση βρέθηκαν τουλάχιστον 24.000 οδηγοί οι οποίοι έκαναν οικειοθελώς και μέσω του διαδικτύου την πληρωμή των διοδίων που όφειλαν.
Αυτή η συμπεριφορά, που για τους Ιάπωνες είναι αυτονόητη ως προς την κοινωνική τους παρουσία, για όλο τον υπόλοιπο κόσμο μοιάζει εξωπραγματική. Προφανώς και αδυνατούμε να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και αν υπήρχε έστω και ένας που θα είχε την ευαισθησία να καταβάλει αυτοβούλως το αντίτιμο των διοδίων.
Το συγκεκριμένο περιστατικό που κάνει τον γύρο του κόσμου έρχεται να μας προβληματίσει σε πολλά επίπεδα για τα όσα συμβαίνουν και στην χώρα μας.
Αρχικά για το πως οι εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων μπορούν και πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη όταν οι ίδιες έχουν την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες.
Και από την άλλη, πως οι συνειδητοποιημένοι πολίτες πρέπει και αυτοί από την πλευρά τους να ανταποκρίνονται με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στο δεδομένο ότι τα διόδια έχουν λόγο ύπαρξης και δεν είναι «κλοπή» στην οποία πρέπει να αντιδράσουν με κάθε τρόπο.
Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι τόσο μακρινό για εμάς όσο και η ίδια η χώρα. Όμως η είδηση έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλο τον πλανήτη και αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πως διαμορφώνεται ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ κράτους-εταιρειών και πολίτη.