Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Διπλωμάτες δεν πληρώνουν τις κλήσεις τους γιατί είναι… Διπλωμάτες

Ελλάδα 6:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Διπλωμάτες δεν πληρώνουν τις κλήσεις τους γιατί είναι… Διπλωμάτες

ΝΕΑ

Οι Διπλωμάτες δεν πληρώνουν τις κλήσεις τους γιατί είναι… Διπλωμάτες

ΝΕΑ

Την κακή συνήθεια της μη πληρωμής των κλήσεων μεταφέρουν οι Έλληνες και εκτός της χώρας μας.

Advertisement
Advertisement

Μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στα ΜΜΕ της Βρετανίας, όπου διαπιστώνεται μία παραβίαση των διεθνών κανόνων από τις πρεσβείες που έχουν έδρα το Λονδίνο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο έχει συσσωρεύσει σχεδόν 17 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτα τέλη κυκλοφοριακής συμφόρησης, το υψηλότερο μεταξύ 162 πρεσβειών που αγνόησαν αυτές τις χρεώσεις.

Τα τέλη κυκλοφοριακής συμφόρησης, που θεσπίστηκαν το 2003, αποσκοπούν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης του κεντρικού Λονδίνου, επιβάλλοντας τέλος στα οχήματα που διέρχονται κατά τις ώρες αιχμής.

Advertisement
Advertisement

Παρά την επιτυχία του τέλους να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά 30%, πολλές διπλωματικές αποστολές δεν έχουν καταβάλει τα τέλη, συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου 183 εκατομμύρια δολάρια σε απλήρωτα τέλη.

Η αμερικανική πρεσβεία, η οποία οφείλει 17 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθείται αμέσως από τις πρεσβείες της Ιαπωνίας και της Ινδίας, με χρέη 11,83 και 10,0 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Η Ελλάδα έχει και αυτή τα δικά της χρέη, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 1.995.000 ευρώ.

Advertisement

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις τις απαλλάσσει από τις χρεώσεις αυτές, καθώς θεωρεί ότι το τέλος συμφόρησης είναι φόρος από τον οποίο εξαιρούνται οι διπλωμάτες.

Η στάση αυτή επαναλαμβάνεται από άλλες πρεσβείες που αρνούνται να πληρώσουν.

Advertisement

Η Transport for London (TfL) αμφισβητεί αυτή την ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι το τέλος κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι τέλος παροχής υπηρεσιών και όχι φόρος, και συνεπώς οι διπλωμάτες δεν πρέπει να εξαιρούνται.

Η TfL δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις πρεσβείες που αρνήθηκαν να πληρώσουν και πιέζει το Διεθνές Δικαστήριο να ασχοληθεί με το ζήτημα των απλήρωτων τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης.