Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η BYD, το Μεξικό και οι εκλογές στις ΗΠΑ

Ελλάδα 13:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η BYD, το Μεξικό και οι εκλογές στις ΗΠΑ

ΝΕΑ

Η BYD, το Μεξικό και οι εκλογές στις ΗΠΑ

ΝΕΑ

Τα στελέχη της BYD Auto έχουν ανακοινώσει ότι προτίθενται να κατασκευάσουν ένα καινούργιο εργοστάσιό της στο Μεξικό αλλά αυτό φαίνεται να καθυστερεί μέχρι να γίνουν οι αμερικανικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο.

Advertisement
Advertisement

Οι υπεύθυνοι της BYD Auto αρνήθηκαν δημοσιεύματα που θέλουν να έχουν αναστείλει τα σχέδια τους για τη δημιουργία εργοστασίου στο Μεξικό. Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα εντός της χρονιάς, έχουν καταλήξει σε τρεις διαφορετικές περιοχές στη χώρα της κεντρικής Αμερικής αλλά δεν έχουν αποφασίσει οριστικά για το μέρος.

Όπως αναφέρθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα στελέχη της θέλουν πρώτα να δουν ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ και έπειτα να επενδύσουν στην κατασκευή των εγκαταστάσεων εκεί. Δηλαδή το ποιος θα εκλεγεί θα σημάνει εάν θα πραγματοποιηθεί η επένδυση ή όχι. Ωστόσο, από την BYD Auto διαψεύδεται ως αναληθές αυτό.

Η Στέλλα Λι, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της εταιρείας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επέμεινε ότι δεν έχει αναβληθεί η αρχική απόφαση. Αυτό που φαίνεται ότι προβληματίζει τους Κινέζους να την υλοποιήσουν είναι το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος, έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα και εισάγονται στις ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Εφόσον εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών, αναμενόμενα θα συνεχίσει την απόφαση του Μπάιντεν. Όμως και ο Ντόναλτ Τράμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει επιπλέον φόρους στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται τόσο στην ασιατική χώρα όσο και στο Μεξικό.

Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο είναι βασικό μέλος της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (North American Free Trade Agreement, NAFTA) που έχουν υπογράψει από το 1992 ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό. Βάσει αυτής, μειώθηκαν ή καταργήθηκαν φόροι στα προϊόντα που κατασκευάζονται στο έδαφός τους και εμπορεύονται μεταξύ των τριών κρατών, όπως και σε παρεχόμενες υπηρεσίες μεταξύ αυτών.

Είναι προφανές ότι λόγω της Συμφωνίας η επιβολή επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ αλλά και από τον Καναδά στα κινεζικά αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται στο Μεξικό δεν είναι δυνατό να ισχύσει.

Advertisement

Ωστόσο, στην Αμερική γνωρίζουν ότι οι Κινέζοι μπορούν να την εκμεταλλευτούν για να εισάγουν εκεί τα αυτοκίνητά τους που θα κατασκευάζουν στην κεντροαμερικανική χώρα. Έτσι, θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να τους επιβάλλουν τελικά.