Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι BMW του μέλλοντος θα αλλάζουν χρώμα με ένα κουμπί

Ελλάδα 11:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι BMW του μέλλοντος θα αλλάζουν χρώμα με ένα κουμπί

ΝΕΑ

Οι BMW του μέλλοντος θα αλλάζουν χρώμα με ένα κουμπί

ΝΕΑ

Η BMW δουλεύει πυρετωδώς πάνω στην τεχνολογία αλλαγής χρώματος E Ink και μπορεί να τη δούμε μέχρι το 2027.

Advertisement
Advertisement

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η BMW παρουσίασε μια ριζοσπαστική τεχνολογία στο Λας Βέγκας. Στη σημαντική έκθεση τεχνολογίας CES είχε αποκαλύψει την καινοτομία E Ink την οποία εφάρμοσε στην BMW iX. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία το μεγάλο SUV άλλαζε χρώμα από λευκό σε μαύρο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς παλμούς ευθυγράμμισης μορίων.

Αυτή η επαναστατική και βραβευμένη τεχνολογία από ότι φαίνεται θα μπει στη ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύαμε. Σύμφωνα με δηλώσεις της Στέλα Κλάρκ, υπεύθυνης για το πρόγραμμα E Ink η τεχνολογία όχι μόνο βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης, αλλά έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί να βγει στην παραγωγή μέσα στη δεκαετία που διανύουμε.

«Το όραμα είναι να φέρουμε την τεχνολογία E Ink στο ευρύ κοινό και ονειρευόμαστε ένα μέλλον όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα χρειάζεται να βάφουν τα αυτοκίνητα, αλλά θα μπορούν μόνα τους να αλλάξουν όποιο χρώμα θέλει ο πελάτης», ήταν τα λόγια της Στέλα Κλάρκ.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία E Ink έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα είναι τα προφανή, δηλαδή η χρηστικότητα που αποκτούν οι πελάτες, η μείωση των ρύπων από τις βαφές και η χαμηλή ενεργειακή απαίτηση σε κάθε αλλαγή χρωματισμού (περίπου 20 W για κάθε αλλαγή).

Από την άλλη υπάρχουν και μειονεκτήματα με μεγαλύτερο από αυτά το κόστος. Για να ολοκληρωθεί το σύστημα μαζί με τα υλικά της επίστρωσης απαιτούνται πολλοί πόροι κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρά, φθηνότερα αυτοκίνητα. Επιπλέον, υπάρχει και ζήτημα με τον χρόνο δοκιμών καθώς ένας κύκλος UV απαιτεί 6 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Όπως και να έχει η τεχνολογία E Ink της BMW μπορεί να γίνει πραγματικότητα και μάλιστα πιο νωρίς από ότι πιστεύουμε.