Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η… αντίφαση της Tesla με τα κέρδη της

Ελλάδα 18:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η… αντίφαση της Tesla με τα κέρδη της

ΝΕΑ

Η… αντίφαση της Tesla με τα κέρδη της

ΝΕΑ

Όπως ανακοινώθηκε από την Tesla, το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα έσοδά της αυξήθηκαν σε σχέση με αυτά του ίδιου διαστήματος του 2023 όμως τα κέρδη της μειώθηκαν.

Advertisement
Advertisement

Η εμπορική πορεία της Tesla παρακολουθείται διαρκώς τόσο από τους οικονομικούς παράγοντες όσο και από τον Τύπο παγκοσμίως. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά δεδομένα της για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δηλαδή τα έσοδά της και τα καθαρά κέρδη της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Tesla είχε έσοδα 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 23,5 δις ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία), όταν το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023 ήταν 24,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών της Wall Street, κατά μέσο όρο, ανέφεραν έσοδα 24,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 22,8 δις ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο τα καθαρά κέρδη της το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου (τρέχοντος έτους) ήταν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,38 δις ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία), δηλαδή μειωμένα κατά 45% συγκριτικά με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Tesla, το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι παραδόσεις των αυτοκινήτων της στους πελάτες της έφτασαν τις 443.956 μονάδες, αριθμός που αντιστοιχεί σε πτώση κατά 4,8% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2023. Θυμίζουμε ότι και το πρώτο τρίμηνο αυτές ήταν κατά 8,5% λιγότερες (σημ.: 386.810 οχήματα) απ’ ό,τι το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία μειώνει την τιμή των μοντέλων της κατά καιρούς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των λιγότερων πωλήσεων, κάτι που φαίνεται ότι συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ.

Advertisement

Στην έκθεση κερδών του πρώτου τριμήνου, η αμερικανική εταιρεία σημείωσε ότι το ακαθάριστο περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο 17,4% από το 19,3% που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Ο μέσος όρος εσόδων ανά πωλούμενο αυτοκίνητό της ήταν στις 44.926 δολάρια, μετά τις μειώσεις τιμής πώλησης που εφάρμοσε σε αυτό το χρονικό διάστημα, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση κατά περίπου 5%, συγκριτικά.

Advertisement

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ακαθάριστο περιθώριο κέρδους των αυτοκινήτων της ήταν λιγότερο από 15%, εξαιρουμένων των κανονιστικών πιστώσεων.

Ο Ίλον Μασκ, o Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, έχει ανακοινώσει ότι η εταιρεία θα στραφεί στην εξέλιξη και κατασκευή ρομποταξί ως μια ακόμα επιχειρηματική κίνηση η οποία θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της και θα φέρει κέρδη.

Ωστόσο, ο Νταν Λεβί, αναλυτής της τράπεζας Barclays, δήλωσε ότι αν και αναγνωρίζει τη δυναμική που έχει μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση για τα ταξί αυτόνομης οδήγησης, εκτιμά ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα καταφέρει η Tesla να επιτύχει σε αυτό το εγχείρημα.

Advertisement