Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η αντίδραση των Κινέζων στους νέους δασμούς της Κομισιόν

Ελλάδα 16:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η αντίδραση των Κινέζων στους νέους δασμούς της Κομισιόν

ΝΕΑ

Η αντίδραση των Κινέζων στους νέους δασμούς της Κομισιόν

ΝΕΑ

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, έφερε την (αναμενόμενη) αντίδραση από πλευράς της ασιατικής χώρας.

Advertisement
Advertisement

Το καθεστώς της Κίνας τηρούσε στάση αναμονής έναντι της απόφασης των μελών της Κομισιόν να επιβάλλουν επιπλέον δασμούς (κυρίως) στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που κατασκευάζονται εκεί, τουλάχιστον μέχρι να δει την τελική έκβαση της εφαρμογής της.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την επιβάρυνση των αυτοκινήτων αυτών (μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκών εταιρειών) με επιπλέον δασμούς από 17,4% έως 38,1%, οι οποίοι φτάνουν να είναι από 27,4% έως 48,1% καθώς προστίθενται στους προϋπάρχοντες ύψους 10%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, πλέον, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλλει επιπλέον δασμούς  στα καινούργια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται και πωλούνται στην ασιατική χώρα και τα οποία έχουν κινητήρα χωρητικότητας 2,5 λίτρων και άνω. Η πρότασή τους θέλει να φτάσουν οι δασμοί στο 25% από το 15% που είναι τώρα, στην Κίνα.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας, το 2003 εξήχθησαν στην ασιατική χώρα περίπου 196.000 καινούργια αυτοκίνητα ευρωπαίων κατασκευαστών με κινητήρα χωρητικότητας από 2,5 λίτρα και άνω, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 11% συγκριτικά με αυτό του 2022.

Εφόσον το καθεστώς της ασιατικής χώρας αποφασίσει την επιβολή αυτού του μέτρου, θα πληγούν κυρίως οι εξαγωγές και οι πωλήσεις των γερμανικών μοντέλων στην κινεζική αγορά. Σύμφωνα με το Reuters, από την αρχή του έτους ως τώρα, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξάγει εκεί οχήματα συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Βάσει του δημοσιεύματος, κορυφαίοι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών συναντήθηκαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης στο Υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Σε αυτή, συμμετείχαν στελέχη των BMW, Mercedes-Benz, Renault, Porsche, Stellantis, Volkswagen, καθώς και των κινεζικών BYD και SAIC.

Advertisement

Οι συζητήσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί πολλά για το τι ειπώθηκε ή αποφασίστηκε σχετικά. Σκοπός αυτής της πράξης είναι να πιεστεί η Κομισιόν -κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση- να αναθεωρήσει την επιβολή των επιπλέον δασμών στα ηλεκτρικά μοντέλα που κατασκευάζονται εκεί.