Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι άνδρες πρέπει να μάθουν να οδηγούν όπως οι γυναίκες!

Ελλάδα 18:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι άνδρες πρέπει να μάθουν να οδηγούν όπως οι γυναίκες!

ΝΕΑ

Οι άνδρες πρέπει να μάθουν να οδηγούν όπως οι γυναίκες!

ΝΕΑ

Το «ασθενές» φύλο γνωρίζει καλύτερα μερικά πράγματα που αφορούν την οδήγηση και την ασφάλεια.

Advertisement
Advertisement

Μια γαλλική πρωτοβουλία για την οδική ασφάλεια αμφισβητεί τη μακροχρόνια αντίληψη της ανδρικής ανωτερότητας πίσω από το τιμόνι, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα της οδικής ασφάλειας μεταξύ των δύο φύλων.

Οι άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία, εμπλέκονται σε δυσανάλογα υψηλότερο αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων και τροχαίων παραβάσεων σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η εκστρατεία, με επικεφαλής την Victimes & Citoyens, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους άνδρες να μιμηθούν τις οδηγικές συμπεριφορές που συνήθως συνδέονται με τις γυναίκες, με απώτερο στόχο τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Με την προώθηση της αυξημένης προσοχής, της ευγένειας και μιας προσέγγισης που αποφεύγει τους κινδύνους, η πρωτοβουλία επιδιώκει να καταρρίψει τα ξεπερασμένα στερεότυπα και να προωθήσει ασφαλέστερες οδικές πρακτικές.

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από το γαλλικό παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας αποκαλύπτουν ότι στο εντυπωσιακό 84% των θανατηφόρων δυστυχημάτων στη Γαλλία εμπλέκονται άνδρες οδηγοί.

Επιπλέον, οι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι ως ποσοστό στους σοβαρούς τραυματισμούς και στα περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ μεταξύ των νέων οδηγών, ενώ οι γυναίκες έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρα ατυχήματα ή να διαπράξουν παραβάσεις στην οδήγηση.

Advertisement

Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα επειδή οι άνδρες αποτελούν μεγαλύτερο μέρος των οδηγών.

Ωστόσο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες αποτελούν το 42% των ενεργών οδηγών της Γαλλίας και παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι η ετήσια διανυόμενη απόσταση των 11.200 χιλιομέτρων είναι αρκετά κοντά στην αντίστοιχη των ανδρών 12.500 χιλιόμετρα.

Advertisement

Αυτό υποδηλώνει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην οδική ασφάλεια δεν οφείλεται στη συχνότητα οδήγησης.

Για τη διάδοση του μηνύματός τους, η Victimes & Citoyens έχει ξεκινήσει μια πολυκαναλική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, η οποία περιλαμβάνει αφίσες σε σταθμούς του μετρό και μηνύματα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η οδηγός ράλι Michèle Mouton, γνωστή για τα επιτεύγματά της στο άθλημα, υποστηρίζει την εκστρατεία, τονίζοντας τον προσεκτικό χαρακτήρα των γυναικών οδηγών και τη δέσμευσή τους στην οδική ασφάλεια.

Advertisement

Παρόμοιες τάσεις έχουν παρατηρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι άνδρες οδηγοί ευθύνονται ιστορικά για μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στους δρόμους σε σύγκριση με τις γυναίκες οδηγούς.