Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η αυτόνομη οδήγηση δεν σημαίνει και λιγότερα ατυχήματα

Ελλάδα 8:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η αυτόνομη οδήγηση δεν σημαίνει και λιγότερα ατυχήματα

ΝΕΑ

Η αυτόνομη οδήγηση δεν σημαίνει και λιγότερα ατυχήματα

ΝΕΑ

Πολλοί πιστεύουν ότι αν εκλείψουν οι οδηγοί από τα αυτοκίνητα θα υπάρχουν λιγότερα ατυχήματα. Μια νέα έρευνα όμως έχει διαφορετική άποψη.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS) των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης δεν βελτιώνουν σημαντικά την ασφάλεια, κάτι που καταφέρνουν οι τεχνολογίες αποφυγής συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος του IIHS David Harkey συγκρίνει την τεχνολογία μερικώς αυτόνομης οδήγησης με χαρακτηριστικά ευκολίας όπως τα ηλεκτρικά παράθυρα, τονίζοντας τον περιορισμένο αντίκτυπό τους στην ασφάλεια.

Η μελέτη κάνει διάκριση μεταξύ συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης, όπως το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (AEB), η αποτροπή αλλαγής λωρίδας και η παρακολούθηση τυφλών σημείων, και χαρακτηριστικών μερικής αυτόνομης οδήγησης, όπως το προσαρμοζόμενο cruise control και η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας.

Advertisement
Advertisement

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τεχνολογίες αποφυγής ατυχημάτων μειώνουν σημαντικά τα ποσοστά ατυχημάτων, ενώ η μερικώς αυτόνομη οδήγηση δεν αποφέρει τα ίδια οφέλη.

Η μελέτη εξέτασε μοντέλα BMW και Nissan ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών, τόσο με όσο και χωρίς αυτές τις τεχνολογίες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα Nissan με AEB είχαν 8% μείωση των απαιτήσεων αστικής ευθύνης για υλικές ζημιές. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε αμετάβλητο ακόμη και όταν συμπεριλήφθηκα τα συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης.

Advertisement

Παρομοίως, οι BMW που ήταν εξοπλισμένες με AEB και προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης παρουσίασαν μείωση κατά 7% των απαιτήσεων από σύγκρουση και 13% των απαιτήσεων από υλικές ζημιές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι BMW με προσαρμοζόμενο cruise control σημείωσαν 25% μείωση των απαιτήσεων για υλικές ζημιές.

Advertisement

Ωστόσο, η μελέτη αναγνωρίζει ορισμένους περιορισμούς. Σε αντίθεση με τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης, τα χαρακτηριστικά ημιαυτόνομης οδήγησης δεν είναι πάντα ενεργά από προεπιλογή, περιπλέκοντας την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Άλλοι παράγοντες, όπως η ποιότητα των προβολέων, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ατυχημάτων. Το IIHS υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα προκειμένου να προσδιοριστεί ο πραγματικός αντίκτυπος των ημιαυτόνομων συστημάτων, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται.

Συνοψίζοντας, ενώ οι τεχνολογίες αποφυγής συγκρούσεων έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση των ατυχημάτων, τα συστήματα μερικώς αυτόνομης οδήγησης προσφέρουν επί του παρόντος περισσότερη ευκολία παρά ασφάλεια.

Advertisement