Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τέλος η Fisker. Υπέβαλε αίτηση πτώχευσης

Ελλάδα 17:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τέλος η Fisker. Υπέβαλε αίτηση πτώχευσης

ΝΕΑ

Τέλος η Fisker. Υπέβαλε αίτηση πτώχευσης

ΝΕΑ

Επιβεβαιώθηκαν όλες οι πληροφορίες για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αμερικανός κατασκευαστής EV.

Advertisement
Advertisement

Όπως έχει αποκαλύψει εδώ και μήνες το newsauto, η  Fisker βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε και επισήμως.

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ μετά από μήνες πολύ σοβαρών ποιοτικών προβλημάτων με το SUV Ocean, μια αποτυχημένη προσπάθεια συνεργασίας με μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία και ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η λειτουργική μονάδα της εταιρείας, ο όμιλος Fisker, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Κεφάλαιο 11 στο Ντέλαγουερ στις 17 Ιουνίου, αναφέροντας εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία 500 έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια και υποχρεώσεις μεταξύ 100 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Advertisement
Advertisement

Ο εκτιμώμενος αριθμός πιστωτών της Fisker είναι 200 ​​έως 999, σύμφωνα με την κατάθεση του δικαστηρίου. Η κατάθεση προστατεύει την εταιρεία από τους πιστωτές, ενώ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την αποπληρωμή τους.

«Όπως και άλλες εταιρείες στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, έχουμε αντιμετωπίσει διάφορους αντίθετους ανέμους της αγοράς και μακροοικονομίας που επηρέασαν την ικανότητά μας να λειτουργούμε αποτελεσματικά», ανέφερε η Fisker σε δήλωση.

Η Fisker πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με χρηματοοικονομικούς φορείς για χρηματοδότηση από οφειλέτες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Advertisement

Η εταιρεία είπε ότι θα λάβει τις συνήθεις προτάσεις προς το πτωχευτικό δικαστήριο για να διασφαλίσει ότι οι μειωμένες δραστηριότητές της μπορούν να συνεχιστούν, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των εργαζομένων της, της διατήρησης ορισμένων προγραμμάτων πελατών και της αποζημίωσης ορισμένων πωλητών. Ανέφερε ακόμα, ότι η προηγούμενη παύση παραγωγής της θα παραμείνει σε ισχύ.

Η Fisker Inc., ένας αμερικανικός κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων, ξεκίνησε να παράγει οχήματα το 2023, με το μοντέλο Fisker Ocean να κυριαρχεί στις πωλήσεις της. Παρά τις προκλήσεις με την πανδημία και τα εφοδιαστικά ζητήματα, η Fisker κατάφερε να παραδώσει περίπου 4,700 οχήματα το 2023, και τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Όμως, τα πολύ σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας του Ocean, προκάλεσαν αντιδράσεις από το αγοραστικό κοινό, έπληξαν το κύρος της εταιρείας και φυσικά δημιούργησαν μεγάλη οικονομική ζημιά.

Advertisement