Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H ΧPENG έρχεται στην Ελλάδα με τρία μοντέλα (+video)

Ελλάδα 17:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H ΧPENG έρχεται στην Ελλάδα με τρία μοντέλα (+video)

ΝΕΑ

H ΧPENG έρχεται στην Ελλάδα με τρία μοντέλα (+video)

ΝΕΑ

H κινεζική εταιρεία με τον premium προσανατολισμό θα εκπροσωπείται στη χώρα μας από μεγάλο όμιλο και θα δραστηριοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Η XPENG είναι μια νέα εταιρεία που έχει ιδρυθεί το 2014 στην Κίνα, με έδρα την πόλη Γκουανγκζού και στη μετοχική σύνθεση της μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο όμιλος Volkswagen που απέκτησε πρόσφατα το 4,9% της εταιρείας έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ, η Alibaba, η Blackrock, η IDG και το China Asset Management.

Μέσα σε αυτήν τη δεκαετία η XPENG έχει αποκτήσει γραφεία στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Silicon Valley, το Σαν Ντιέγκο και το Άμστερνταμ που είναι η έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της. Τα εργοστάσιά της είναι τρία και έχουν παραγωγική δυνατότητα 600 χιλιάδων αυτοκινήτων σε ετήσια βάση.

Ενδιαφέρον είναι πως η XPENG έχει εξελίξει και ένα δικό της δίκτυο φορτιστών στην Κίνα, το οποίο αποτελείται από περισσότερους από 1.000 σταθμούς, εκ των οποίων οι 233 έχουν ισχύ 480 kW.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την ίδια την κινεζική μάρκα o εξηλεκτρισμός, η οδηγική εμπειρία και οι εξελιγμένες πλατφόρμες αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του DNA της, ενώ από εκεί και πέρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γρήγορη φόρτιση (300 χιλιόμετρα σε 10 λεπτά) με την υιοθέτηση τεχνολογίας 800 V, στα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης ADAS και στις έξυπνες μεθόδους παραγωγής.

Στην Ευρώπη η XPENG έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό στις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία), στις Κάτω Χώρες (Ολλανδία και Βέλγιο), στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ εκτός από την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον θα δίνει το παρόν και στην Ιταλία καθώς και στις χώρες της Ιβηρικής (Ισπανία, Πορτογαλία). Στην πορεία θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

H ναυαρχίδα της XPENG που θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, είναι το G9, ένα μεγάλο SUV μήκους 4,891 μέτρων, διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις.

Advertisement

Τη Standard Range με 313 ίππους, μπαταρία 75,8 kWh και αυτονομία 460 χιλιομέτρων, την επίσης πισωκίνητη Long Range με επίσης 313 ίππους αλλά μπαταρία 93,1 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία 570 χιλιομέτρων και την κορυφαία AWD Performance με δύο ηλεκτροκινητήρες, συνδυαστική απόδοση 551 ίππων και αυτονομία 520 χιλιομέτρων.

Το δεύτερο μοντέλο είναι η πεντάθυρη λιμουζίνα P7i των 4,888 μέτρων, που είναι διαθέσιμη τόσο με συμβατικές πόρτες όσο και με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω.

Advertisement

Η επωνυμία της τελευταίας είναι AWD Wing Edition και κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική απόδοση 472 ίππων που εξασφαλίζουν μια τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα και ένα 0-100 χλμ./ώρα σε 4,1 δεύτερα.

Η μπαταρία των 82,7 kWh εξασφαλίζει αυτονομία 505 χιλιομέτρων, ενώ ακριβώς τα ίδια στοιχεία ισχύουν και για την αντίστοιχη έκδοση με τις συμβατικές πόρτες που λέγεται AWD Performance. H εισαγωγική έκδοση του P7 είναι η RWD Long Range με ένα ηλεκτρικό μοτέρ 276 ίππων, την ίδια μπαταρία των 82,7 kWh και αυτονομία 576 χιλιομέτρων.

Το τρίτο και κατά πάσα πιθανότητα πιο ενδιαφέρον μοντέλο της XPENG είναι το G6, ένα SUV της κατηγορίας D με μήκος 4,753 μέτρων. Και εδώ οι εκδόσεις είναι δύο με κίνηση στους πίσω τροχούς και μια τετρακίνητη.

Advertisement

Η πιο προσιτή είναι η RWD Standard Range των 296 ίππων με μπαταρία 66,0 kWh και αυτονομία 435 χιλιομέτρων, ενώ στην Long Range με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 87,5 kWh η αυτονομία ανεβαίνει στα 570 χιλιόμετρα.

Η μεγάλη μπαταρία χρησιμοποιείται και στην τετρακίνητη έκδοση με τους συνολικά 487 ίππους, η οποία μπορεί να καλύψει έως και 550 χιλιόμετρα με μια φόρτιση και χρειάζεται 4,1 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ώρα. Η τελική της ταχύτητα είναι 202 χλμ./ώρα, όπως και στις άλλες δύο εκδόσεις του G6.

Με βάση τον προγραμματισμό της XPENG τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει 30 νέα και ανανεωμένα μοντέλα. Στην Ελλάδα η XPENG θα αντιπροσωπεύεται από τον όμιλο Βασιλάκη.