Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί «ξεθωριάζει» το άστρο του Ίλον Μασκ;

Ελλάδα 1:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί «ξεθωριάζει» το άστρο του Ίλον Μασκ;

ΝΕΑ

Γιατί «ξεθωριάζει» το άστρο του Ίλον Μασκ;

ΝΕΑ

Αντιμετωπίστηκε ως υπερήρωας ο οποίος θα έσωζε τον κόσμο. Όμως πολλοί πιστεύουν ότι έχει ήδη αρχίσει η πτώση του.

Advertisement
Advertisement

Η παρουσία του Ίλον Μασκ στο σύγχρονο τοπίο είναι ιδιαίτερα έντονη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί και αντίστοιχα έντονα συναισθήματα και απόψεις. Πολύ δε περισσότερο όταν ο ίδιος φροντίζει με τις διαρκείς δηλώσεις του να προκαλεί και να πολώνει.

Για πολλούς όμως ήδη έχει ξεπεράσει τα όρια. Η πτώση της δημόσιας εκτίμησης του Μασκ, που κάποτε χαιρετίστηκε ως ένας πραγματικός υπερήρωας, είναι τόσο απογοητευτική όσο και αποκαλυπτική για την πολυπλοκότητα που κρύβεται πίσω από τις δημόσιες περσόνες.

Ο Μασκ αντιμετωπίστηκε από εκατομμύρια κόσμου ως ένας κινηματογραφικός superstar. Τα εγχειρήματά του, ιδίως η Tesla, ενσάρκωναν έναν συναρπαστικό συνδυασμό τεχνολογίας αιχμής και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Advertisement
Advertisement

Ο Μασκ φαινόταν να ηγείται μιας επανάστασης στην καθαρή ενέργεια και τις μεταφορές, υποσχόμενος ένα μέλλον όπου τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ελευθερία, διασκέδαση και βιωσιμότητα.

Τα πρώτα χρόνια του Μασκ με την Tesla χαρακτηρίστηκαν από φιλόδοξες υποσχέσεις και πρωτοποριακά επιτεύγματα. Η κυκλοφορία των Model S και Model X, ακολουθούμενη από τα πιο προσιτά Model 3 και Model Y, σηματοδότησε μια νέα εποχή στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της Tesla, όπως η λειτουργία Summon και το Autopilot, καθώς και το όραμα της εταιρείας για ένα τεράστιο δίκτυο Supercharger, έθεσαν νέα πρότυπα στον κλάδο.

Advertisement

Το χάρισμα και τα τολμηρά οράματα του Μασκ, όπως η αποστολή ενός Tesla Roadster στο διάστημα, αιχμαλώτισαν τη φαντασία του κοινού.

Ωστόσο, η λάμψη άρχισε να αμαυρώνεται καθώς συσσωρεύονταν η συμπεριφορά του Μασκ και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Advertisement

Από νωρίς, υποσχέθηκε ότι τα οχήματα Tesla θα ήταν ικανά για πλήρως αυτόνομα ταξίδια, ένα κατόρθωμα που παραμένει ανέφικτο. Οι δηλώσεις του σχετικά με το σύστημα πλήρους αυτόνομης οδήγησης (FSD) της Tesla, καθώς και άλλοι υπερβολικοί ισχυρισμοί, συχνά δεν υλοποιήθηκαν, αφήνοντας πολλούς απογοητευμένους.

Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει διαβρώσει περαιτέρω την εικόνα του.

Από το διαβόητο tweet του «παιδόφιλου» κατά τη διάρκεια της διάσωσης του σπηλαίου στην Ταϊλάνδη μέχρι τα πρόσφατα καμώματά του στο Twitter (X), οι ενέργειες του Μασκ συχνά έμοιαζαν να επικεντρώνονται περισσότερο σε κάποια προσωπική διαμάχη παρά στις αποστολές των εταιρειών του.

Advertisement

Η εμπλοκή του σε διάφορα σκάνδαλα και η μαχητική διαδικτυακή του παρουσία έχουν καταστήσει δύσκολο για πολλούς να τον δουν ως την εμπνευσμένη φιγούρα που ήταν κάποτε.

Οι προτεραιότητες του διευθύνοντος συμβούλου φαίνεται επίσης να έχουν μετατοπιστεί. Αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προώθηση της Tesla και της SpaceX, ο Μασκ έχει ασχοληθεί με τις διαμάχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα πολιτικά σχόλια, ακόμη και με το να προκαλεί άλλους διευθύνοντες συμβούλους της τεχνολογίας σε αγώνες μποξ.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα πολλά και περίπλοκα οικογενειακά του προβλήματα, όπως αυτό που ανέκυψε πρόσφατα με την τρανς κόρη του και όλα όσα δήλωσε δημοσίως τόσο για εκείνη όσο και για την woke κουλτούρα.

Αυτοί οι περισπασμοί, σε συνδυασμό με τις ασυνεπείς αποφάσεις της ηγεσίας, όπως η ξαφνική απόλυση βασικών μελών της ομάδας, έχουν επηρεάσει τη δυναμική της Tesla.

Εκ των υστέρων, η πτώση του Μασκ φαίνεται αναπόφευκτη. Η ανικανότητά του να εκπληρώνει με συνέπεια τις μεγάλες υποσχέσεις και η τάση του να προκαλεί αντιπαραθέσεις επισκίασαν τα επιτεύγματά του.

Ενώ η Tesla συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η εταιρεία δεν μοιάζει πλέον με την επαναστατική δύναμη που ήταν κάποτε, κυρίως λόγω της αλλαγής της δημόσιας προσωπικότητας του Μασκ.