ΝΕΑ

Γιατί ο Μασκ έχει εξοργίσει τους μετόχους της Tesla;

Ελλάδα 17:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί ο Μασκ έχει εξοργίσει τους μετόχους της Tesla;

ΝΕΑ

Γιατί ο Μασκ έχει εξοργίσει τους μετόχους της Tesla;

ΝΕΑ

Πληθαίνουν οι κατηγορίες ότι ο Μασκ δεν έχει σε πρώτη προτεραιότητα την Tesla.

Advertisement
Advertisement

Μια πρόσφατη έκθεση ενέπλεξε τον Ίλον Μασκ στην ανακατεύθυνση των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia που προορίζονταν για την Tesla σε άλλες επιχειρήσεις του, την X και την x.AI.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη, προσθέτοντας στις αυξανόμενες επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης του Μασκ.

Ο Μασκ αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των επενδυτών της Tesla, ιδίως μετά την εξαγορά του Twitter το 2022.

Advertisement
Advertisement

Η δυσαρέσκεια αυτή επιδεινώνεται από την πτώση των τιμών των μετοχών της Tesla μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του Twitter.

Οι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την εστίαση του Μασκ και την αποτελεσματικότητά του ως διευθύνοντος συμβούλου της Tesla.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Μασκ έδωσε εντολή στην Nvidia να ανακατευθύνει 12.000 τσιπ H100 AI που είχαν αρχικά διατεθεί για την Tesla στην X, με μια αμοιβαία συμφωνία να ισχύσει το ίδιο και για μελλοντικές αποστολές.

Advertisement

Η απόφαση αυτή ήρθε πριν από τη δήλωση του Μασκ για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2024, όπου ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές AI για την Tesla.

Ο στόχος ήταν να τοποθετηθεί η Tesla ως ηγέτης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, γεγονός που απαιτεί τεράστια επεξεργαστική ισχύ.

Advertisement

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Nvidia, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του CNBC, αποκαλύπτουν μια ασυμφωνία μεταξύ των δημόσιων δηλώσεων του Μασκ και της πραγματικής προμήθειας chip για την Tesla.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει μια αναδυόμενη σύγκρουση μεταξύ της Tesla και των άλλων επιχειρήσεων του Μασκ.

Ο Μασκ είχε προηγουμένως προτείνει ότι η συνέχιση της εμπλοκής του με την Tesla εξαρτιόταν από τη διατήρηση σημαντικού ελέγχου, μια στάση που ορισμένοι επενδυτές θεώρησαν ως εξαναγκαστική.

Advertisement

Ο Μασκ υπερασπίστηκε την απόφασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα τσιπ θα ήταν άχρηστα λόγω της ημιτελούς κατάστασης του κέντρου δεδομένων Giga Texas της Tesla.

Διαβεβαίωσε ότι η επέκταση του κέντρου πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και τελικά θα στεγάσει 50.000 GPUs Nvidia H100 για την υποστήριξη της εκπαίδευσης του νευρωνικού δικτύου Full Self-Driving της Tesla.

Παρά τις εξηγήσεις του, η διαμάχη υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προτεραιότητες του Μασκ και τις πιθανές επιπτώσεις στο μέλλον της Tesla.