Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο στην DR Automobiles;

Ελλάδα 17:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο στην DR Automobiles;

ΝΕΑ

Γιατί η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο στην DR Automobiles;

ΝΕΑ

Η ιταλική κυβέρνηση βρήκε ακόμη μία αιτία για να περιορίσει την εμπορική δραστηριότητα της DR Automobiles στην αγορά της γειτονικής μας χώρας.

Advertisement
Advertisement

Η ιταλική εταιρεία DR Automobiles ιδρύθηκε το 2006 και άρχισε να παρουσιάζει και να κατασκευάζει τα δικά της μοντέλα τα οποία προορίζονταν κυρίως για την αγορά της χώρας.

Η αρχική ονομασία της ήταν DR Motor Company και το πρώτο αυτοκίνητό της, το DR 1, εμφανίστηκε το 2009 και είχε κινεζική αισθητική. Η εταιρεία είχε πάρει την άδεια από τους Κινέζους να κατασκευάζει και πουλά αυτοκίνητα που προέρχονταν από την ασιατική χώρα και να τα διαθέτει με τον δικό της εμπορικό λογότυπο.

DR Automobiles DR 3.0.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η DR Automobiles επέκτεινε την γκάμα των μοντέλων της. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η πρακτική που ακολουθεί για την κατασκευή και εισαγωγή στην Ιταλία των αυτοκινήτων δεν ήταν σύννομη με τους κανόνες της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Advertisement
Advertisement

Όπως ανακοινώθηκε, η ιταλική Αντιμονοπωλιακή Αρχή (AGCM) της επέβαλε πρόστιμο έξι εκατομμυρίων ευρώ στην DR Automobiles S.r.l. και στη θυγατρική της DR Service & Parts S.r.l. επειδή εφαρμόζουν αθέμιτη εμπορική πολιτική.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωνε ότι κατασκευάζει τα μοντέλα της στην Ιταλία. Όμως, στην πράξη αυτά παράγονται στην Κίνα και κατόπιν εισάγονται στη γειτονική μας χώρα, χωρίς τα εμπορικά σήματα της DR Automobiles. Αυτά, τοποθετούνται εκεί και γίνεται μια περιορισμένη επεξεργασία στο φινίρισμά τους.

DR Automobiles DR 5.0

Δηλαδή, τα μοντέλα της εταιρείας εισάγονται ολοκληρωμένα από την ασιατική χώρα και όχι σε επιμέρους τμήματα για να κατασκευαστούν επί ιταλικού εδάφους. Αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα που θέλει να περάσει η DR Automobiles στην ιταλική κυβέρνηση και στους πελάτες της, καθώς υποστηρίζει ότι τα οχήματα κατασκευάζονται στη χώρα.

Advertisement

Η Αντιμονοπωλιακή Αρχή της Ιταλίας άρχισε να λαμβάνει καταγγελίες για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δράση της DR Automobiles από το 2021 και έπειτα και έκτοτε συγκεντρώνει στοιχεία για να μπορεί να αποδείξει ότι η εταιρεία προσποιείται ότι τα παράγει στη χώρα.

Chery Tiggo 2.

Όπως έγινε γνωστό, η ιταλική κυβέρνηση έχει ένα έγγραφο 71 σελίδων στο οποίο υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία και πολυάριθμα παραδείγματα με τα οποία αποδεικνύεται η απάτη της εταιρείας. Σε αυτό περιλαμβάνονται και φωτογραφίες από βίντεο στις οποίες φαίνονται να κατασκευάζονται τα αυτοκίνητά της, μόνο που αυτό γίνεται σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Κίνα και όχι στην Ιταλία.

Advertisement

Επίσης, στο έγγραφο αποδεικνύεται ότι το μοντέλο της DP 3.0 είναι ουσιαστικά μιας επανασχεδιασμένη μορφή του κινεζικού Chery Tiggo 2 και το DR 5.0 μια αντίστοιχη εκδοχή του Chery Tiggo 4.

Chery Tiggo 4.

Επίσης, σύμφωνα με την ιταλική Αρχή, η DR Automobiles δεν φροντίζει και για την υποστήριξη των πελατών της μετά την πώληση, Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι  «δεν εγγυήθηκε την επαρκή προμήθεια ανταλλακτικών ούτε τη σωστή βοήθεια μετά την πώληση, μέσω του δικτύου αντιπροσώπων ή/και εξουσιοδοτημένων συνεργείων της».

Η επιβολή του προστίμου στην εταιρεία από την Αντιμονοπωλιακή Αρχή της Ιταλίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει τρόπο να περιορίσει στην επέκταση των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στις χώρες της.

Advertisement