Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί εξαφανίζονται τα αυτοκίνητα με έντονα χρώματα;

Ελλάδα 0:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί εξαφανίζονται τα αυτοκίνητα με έντονα χρώματα;

ΝΕΑ

Γιατί εξαφανίζονται τα αυτοκίνητα με έντονα χρώματα;

ΝΕΑ

Τα τελευταία χρόνια τα γούστα του αγοραστικού κοινού έχουν αποκλείσει τα χρωματιστά αυτοκίνητα και επιλέγουν αποχρώσεις του γκρι και του λευκού.

Advertisement
Advertisement

Η ζωντάνια των χρωμάτων των αυτοκινήτων ξεθωριάζει γρήγορα, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τις αποχρώσεις του γκρι.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι το 80% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται είναι πλέον μαύρα, λευκά, ασημί ή γκρι.

Η μετατόπιση αυτή αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2004, όταν τα γκρίζα χρώματα αποτελούσαν το 60,3% της αγοράς.

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ αυτών των αποχρώσεων, το λευκό είναι στην κορυφή, αντιπροσωπεύοντας το 27,6% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων το 2023, μια σημαντική αύξηση από το 15,6% το 2004.

Το μαύρο ακολουθεί με 22% της αγοράς, από 14% την ίδια περίοδο. Το γκρι κατέχει μερίδιο 21,3% και το 9,1% των νέων αυτοκινήτων είναι ασημί, αν και η δημοτικότητα του ασημί έχει μειωθεί αισθητά κατά 52,2% από το 2004.

Ενώ τα έντονα χρώματα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα –κατά μέσο όρο 6,7 χρωματικές επιλογές ανά μοντέλο το 2023 σε σύγκριση με 7,1 το 2004– λιγότεροι αγοραστές τα επιλέγουν.

Advertisement

Το μπλε είναι το πιο δημοφιλές χρώμα, με μερίδιο 8,9%, ακολουθούμενο από το κόκκινο με 7,3%, το πράσινο με 2% και το πορτοκαλί με 0,5%.

Καθένα από αυτά τα χρώματα σημείωσε μείωση της δημοτικότητάς του: το μπλε κατά 18%, το κόκκινο κατά 38,1%, το πράσινο κατά 50,6% και το πορτοκαλί κατά 14,8% σε σύγκριση με το 2004.

Advertisement

Η τάση προς τα αυτοκίνητα σε γκρίζες αποχρώσεις δεν οφείλεται στην έλλειψη χρωματικών επιλογών, αλλά μάλλον σε μια αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Η μείωση των πολύχρωμων αυτοκινήτων τις τελευταίες δύο δεκαετίες υποδηλώνει ότι τα ζωηρά αυτοκίνητα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σπάνια στο μέλλον.