Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των κινεζικών μοντέλων στην ευρωπαϊκή αγορά;

Ελλάδα 10:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των κινεζικών μοντέλων στην ευρωπαϊκή αγορά;

ΝΕΑ

Γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των κινεζικών μοντέλων στην ευρωπαϊκή αγορά;

ΝΕΑ

Τα στοιχεία από τις ταξινομήσεις των καινούργιων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων τον Ιούνιο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό αυτών που εισήχθησαν σε αυτές από τη Κίνα.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την JATO Dynamics, τον περασμένο Ιούνιο οι ταξινομήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά των καινούργιων αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες ξεπέρασαν τις 23.000 μονάδες. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 11% η οποία χαρακτηρίζεται σημαντική από τους αναλυτές.

Βάσει όσων δηλώνουν οι τελευταίοι, το γεγονός αυτό οφείλεται στην επιβολή των επιπλέον δασμών που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρχισε να ισχύει από τις 5 Ιουλίου για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα που κατασκευάζονται στην ασιατική χώρα.

Οι Κινέζοι έσπευσαν να εισάγουν και να ταξινομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματά τους εντός του περασμένου Ιουνίου για να προλάβουν την αύξηση της τιμής πώλησής τους που είναι απόρροια των αυξημένων δασμών.

Advertisement
Advertisement

Έτσι, οι MG Motor και η BYD Auto είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται σημαντικά, τόσο σε σύγκριση με αυτές του περασμένου Μαΐου (τρέχοντος έτους) όσο και σε σχέση με αυτές του Ιουνίου 2023.

Συγκεκριμένα, η MG Motor ταξινόμησε 13.366 καινούργια οχήματά της. Σύμφωνα με το Bloomberg το 40% αυτών είναι εισαγωγές στην Ευρώπη τις οποίες έκαναν οι επίσημοι αντιπρόσωποί της για να δημιουργήσουν απόθεμα αυτοκινήτων της εταιρείας.

Η BYD Auto είχε την κατάλληλη προβολή επί ευρωπαϊκού εδάφους καθώς ήταν επίσημος χορηγός και συνεργάτης του UEFA Euro 2024 το οποίο διεξήχθη στη Γερμανία. Τον περασμένο Ιούνιο ταξινόμησε σχεδόν 4.000 αυτοκίνητά της στις χώρες της Ε.Ε. για να προλάβει την αύξηση των πρόσθετων δασμών.

Advertisement

Θυμίζουμε ότι αυτοί ισχύουν προσωρινά και ότι τον προσεχή Νοέμβριο οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν την τελική απόφαση τόσο για το εάν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα όσο και για το ποιο θα είναι το ποσοστό τους.