Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Για πρώτη φορά τα υβριδικά βρέθηκαν στην πρώτη θέση – Κατάρρευση για το diesel

Ελλάδα 15:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Για πρώτη φορά τα υβριδικά βρέθηκαν στην πρώτη θέση – Κατάρρευση για το diesel

ΝΕΑ

Για πρώτη φορά τα υβριδικά βρέθηκαν στην πρώτη θέση – Κατάρρευση για το diesel

ΝΕΑ

Σημαντικές αλλαγές παρατηρούμε στις επιλογές του καυσίμου για όσους αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Πιο καύσιμο σχεδόν… μηδένισε τις πωλήσεις του;

Advertisement
Advertisement

Η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα πηγαίνει αρκετά καλά από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ποσοστιαία άνοδος συγκριτικά με το 2023 αγγίζει το 9% και όπως φαίνεται το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την αγορά του αυτοκινήτου.

Σίγουρα δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις πωλήσεις ωστόσο από τα επίσημα στοιχεία διαπιστώνουμε πώς οι μεγάλες αλλαγές αφορούν στην επιλογή του καυσίμου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα υβριδικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα οχήματα που χρησιμοποιούν ως κύριο καύσιμο μόνο τη βενζίνη. Αυτό αφορά στο σύνολο του έτους καθώς το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2024 το ποσοστό των υβριδικών αυτοκινήτων που πουλήθηκαν επί του συνόλου της αγοράς άγγιξαν το 40%.

Advertisement
Advertisement

Με λίγα λόγια 4 στους 10 που αγόρασαν καινούργιο αυτοκίνητο επέλεξε υβριδικό. Η άνοδος συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν εντυπωσιακή με τη διαφορά να αγγίζει το 10,7%.

Τρίτα τα ηλεκτρικά!

Οριακά πιο πίσω βρέθηκαν τα αμιγώς βενζινοκίνητα οχήματα με ποσοστό 39,7%. Συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2023 υπήρξε πτώση της τάξης του 4,3%.

Στην τρίτη θέση όσον αφορά την επιλογή του καυσίμου βρέθηκαν τα επαναφορτιζόμενα οχήματα τα οποία περιλαμβάνουν τόσο τα αμιγώς ηλεκτρικά όσο και αυτά τα οποία χρησιμοποιούν θερμικό κινητήρα και ηλεκτροκινητήρα τα λεγόμενα Plug-in hybrid.

Advertisement

Τα συγκεκριμένα έφτασαν σε ποσοστό το 10,1% παρουσιάζοντας οριακή άνοδο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο της τάξης του 0,3%.

Μεγάλη πτώση για το diesel

Το καύσιμο το οποίο συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη πτώση είναι το πετρέλαιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οχήματα τα οποία ταξινομήθηκαν τους πρώτους 7 μήνες του 2024 και χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο έφτασαν σε ποσοστό το 8,8%. Η πτώση συγκριτικά με το 2023 ήταν 5,4%, από 14,1% που ήταν την περυσινή χρονιά.

Advertisement

Πιο πίσω ακολουθούν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υγραέριο. Τα συγκεκριμένα κατέχουν ποσοστό 1,4% και παρουσιάζουν πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 2,4% που είχαν μερίδιο το 2023.

Τέλος, οι πωλήσεις των οχημάτων τα οποία κινούνται και με φυσικό αέριο σχεδόν κατέρρευσαν και βρίσκονται πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν από 0,4% ποσοστό που είχαν το 2023.