F1: Επηρεάζεται από τους δασμούς Τραμπ;
ΝΕΑ
Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις. Πώς οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν το πρωτάθλημα της F1;
Τα έσοδα από τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ αυξάνονται συνεχώς. Και μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στην αγορά των ΗΠΑ.
WHAT CAR
Με την αμερικανική Liberty Media να έχει την ιδιοκτησία της FOM, τα ανοίγματα που έχουν γίνει στις ΗΠΑ είναι πολλά. Είτε μιλάμε για αγώνες (δύο νέοι έχουν προστεθεί από το 2022) είτε για ομάδες (η Cadillac μπαίνει επίσημα από του χρόνου) είτε για χορηγούς. Οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν πια από απόσταση τις εξελίξεις στην F1, αλλά βρίσκονται στην καρδιά τους!

Έτσι προκύπτει εύλογα το ερώτημα του κατά πόσον οι δασμοί Τραμπ θα φρενάρουν την ανάπτυξη του σπορ. Για παράδειγμα η Haas Automation, η εταιρία από την οποίαν ο Τζιν Χάας βγάζει χρήματα για την Haas F1, έχει σοβαρό πρόβλημα με τις εξαγωγές της.

Στο νέο οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνεται, η Haas ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα. Τόσο στην εισαγωγή πρώτων υλών όσο και στην εξαγωγή των τελικών της προϊόντων. Για την ώρα οι άνθρωποι της ομάδας είναι καθησυχαστικοί. Υποστηρίζουν ότι η Haas F1 Team είναι αυτάρκης και έχει τις δικές της πηγές εσόδων που δεν επηρεάζονται από την πορεία της Haas Automation.
Ερωτηματικά για τους χορηγούς
Αλλά δεν είναι μόνο η Haas που ίσως επηρεαστεί άμεσα στο μέλλον. Οι χορηγοί που μπήκαν πρόσφατα στο σπορ ίσως αλλάξουν σύντομα πορεία. «Έχουμε χορηγούς από τις ΗΠΑ που αναλύουν αυτή την κατάσταση πολύ προσεκτικά», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Racing Bulls F1, Πέτερ Μπάγιερ.

«Αλλά δεν αναμένουμε κανένα σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό το σημείο για την ώρα» συμπληρώνει. Η Visa και η Cash App είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξωτερικοί υποστηρικτές της ομάδας, με έδρα τις ΗΠΑ. Εάν έφευγαν, η Red Bull θα έπρεπε να συνεισφέρει ξανά περισσότερο από το δικό της κεφάλαιο.
Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Ferrari. Ο χορηγός τίτλου, η HP, προέρχεται επίσης από τις ΗΠΑ. Ο κατασκευαστής υπολογιστών και εκτυπωτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άνθηση του παγκόσμιου εμπορίου. «Δεν έχουμε μόνο διαφημιστικούς συνεργάτες, αλλά και πολλούς προμηθευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αγοράζουμε επίσης πολλές πρώτες ύλες από την Κίνα», λέει το αφεντικό της ομάδας Φρεντ Βασέρ.

Η Ferrari δεν αντιμετωπίζει αυτό το θέμα ελαφρά. «Δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα για το μέλλον. Ωστόσο, έχουμε ανοιχτές συζητήσεις με όλους τους εταίρους και προσπαθούμε να προβλέψουμε τα προβλήματα. Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν λίγο πιο δύσκολα», συμπλήρωσε ο Βασέρ.
Για την ώρα, λοιπόν, όλοι στην F1 δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής, χωρίς να πανικοβάλλονται. Εξάλλου όπου υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν και οι απαραίτητες… εξαιρέσεις.