Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Εύρηκα»! Η Toyota έχει τη λύση στις μπαταρίες των ηλεκτρικών

Ελλάδα 7:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Εύρηκα»! Η Toyota έχει τη λύση στις μπαταρίες των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

«Εύρηκα»! Η Toyota έχει τη λύση στις μπαταρίες των ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Ενώ τώρα σιγά-σιγά λανσάρει τα πρώτα της ηλεκτρικά μοντέλα, η ιαπωνική εταιρεία μοιάζει να έχει πετύχει ήδη κάτι πολύ σημαντικό.

Advertisement
Advertisement

Αν και βασικό πρόβλημα όλων αυτή τη στιγμή με την ηλεκτροκίνηση είναι η αυτονομία, αρκετοί προβληματίζονται και σχετικά με την μακροζωία των EV. Ένα ζήτημα το οποίο τα κεντρικά εργαστήρια R&D της Toyota φέρονται να έχουν λύσει.

Όσο και αν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχουν μακρά διάρκεια ζωής, κάποια στιγμή η χωρητικότητά τους φθίνει σημαντικά και χρίζουν αντικατάστασης. Κάτι που είναι προς το παρόν τρομακτικά κοστοβόρο.

Που σημαίνει συχνότερες φορτίσεις και μικρότερη αξιοπιστία. Ως προς το δεύτερο, έχει ήδη αποδειχθεί ότι τον χειμώνα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Advertisement
Advertisement

Στην Ιαπωνία όμως, ένα τμήμα ερευνητών των εργαστηρίων Toyota Central R&D μάλλον βρήκε τον τρόπο για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων μπαταριών.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι εάν εγχέεις ορισμένα χημικά στα στοιχεία της μπαταρίας μπορείς να την επαναφέρεις σχεδόν στα αρχικά της επίπεδα αποδοτικότητας. Εν ολίγοις, θα αποκτήσει περισσότερους κύκλους φόρτισης, που είναι και το ζητούμενο.

Η ουσία που χρησιμοποιείται για αυτή τη διαδικασία δεν έχει γνωστοποιηθεί με λεπτομέρειες, αλλά λέγεται ότι μπορεί να αποκαταστήσει έως και το 80% της αρχικής χωρητικότητας της μπαταρίας.

Advertisement

Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρά τη δύσκολη διαδικασία, η μπαταρία θα διατηρήσει την αποδοτικότητα και τους κύκλους φόρτισης μέχρι και το 100% της ενεργειακής της χωρητικότητας.

Σημείωση, πως τα πειράματα και οι δοκιμές φέρονται να έγιναν τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Advertisement

Να τονίσουμε βέβαια, ότι αυτή η μέθοδος δε θα «θεραπεύσει» τη φθορά της μπαταρίας ανά τα χρόνια. Ισχύει μόνο για τις μπαταρίες που η «ζωή» τους έχει μειωθεί εξαιτίας των πολλών και τακτικών φορτίσεων.

Εφόσον υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας σε όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα και ενώ δεν υπάρχει τίποτα επίσημο από τους ανθρώπους της Toyota, ίσως μιλάμε για μία σωτήρια μέθοδο που θα γλιτώσει πολύ χρόνο και χρήμα.

Συν τοις άλλοις, ίσως πειστούν περισσότεροι άνθρωποι για την ηλεκτροκίνηση.

Advertisement